Отоците по краката често са сигнал за заболяване

Отоците по краката често са сигнал за заболяванеОтоците по краката често са резултат от варикозно разширение на вените. Но те не са рядкост и по време на бременност. Причините за тези отоци при бременните могат да бъдат различни, но основната е именно варикозата.
Отоците при наличие на разширени вени имат характерна особеност – те се развиват постепенно. Болните отделят малко внимание на този симптом и често го смятат за признак на някакво друго заболяване.
Първоначално краката отичат слабо. Тъй като този процес е пряко свързан с вертикалното положение, отоците са най-силни вечер. След почивка или сън те изчезват и се появяват отново през втората половина от деня.
Прогресирането на болестта провокира и засилването на отоците по краката. Те стават забележими, често са съпроводени с пигментация или рани. При варикоза отоците не са симетрични и като правило са разположени само върху единия крак.
Защо отичат краката при варикоза
Варикозата представлява нарушение в оттичането на кръвта. Първоначално в големите вени, а по-късно и в малките, се повишава налягането. По този начин то става по-високо в сравнение с налягането в междуклетъчното пространство. Развива се тенденцията за изцеждане на течност от кръвоносните съдове към тъканите.
Отоците по краката могат да са признак и за наличието на други заболявания. Причината за оток по единия от краката често може да бъде и остра тромбоза на дълбоките вени, а върху двата – тромбоза или силна сърдечна недостатъчност.
Особеност на отоците при сърдечна недостатъчност е силната зависимост на отока от положението на тялото. При постоянно движение краката отичат симетрично предимно в областта на глезените. При лежащите болни отоците се образуват в областта на кръста.
Отоците при тромбофлебит задължително са съпроводени с възпаление – зачервяване, температура, болка във вените. Подобни отоци макар и рядко възникват и при нарушения в оттока на лимфната течност по съдовете.
Лекарствата невинаги помагат при наличие на отоци, като не се препоръчва употребата на диуретични средства.
Отоците винаги са сигнал за някакво заболяване - затова консултацията с кардиолог или друг специалист е задължително.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД