Как да се предпазим от остеопороза

Жените, които наближават менопаузата, могат да намалят риска от поява и развитие на остеопороза без да се налага приемът нито на хранителни добавки, още по-малко на лекарства, а само с помощта на две лесно постижими корекции, ако е необходимо, в начина си на живот. Умерено интензивните упражнения - като например плуване или дори 15-20 минути разходка - могат да защитят костите ни преди да навлезем в менопаузата, а средиземноморската диета, за която е характерна значителната консумация на зехтин, допълва ефекта. Дори само два часа упражнения на седмица са достатъчни за подобряване здравето на костите, а резултатите са забележими след осем седмици, показват резултатите от различни изследвания. В едно от тях се казва, че спазването на средиземноморската диета в рамките на 2 години има значителен ефект върху здравината на костите. Редовната консумация на плодове и зеленчуци, както и на много маслини и зехтин, може да ни помогне да се предпазим от остеопорозата. Ползата от средиземноморската диета вероятно е в зехтина, твърдят учените от болницата „Д-р Йозеп Труета” в Испания. Наблюдаваната от тях група от доброволци редовно се хранела според еднa от трите предложени им здравословни хранителни диети: средиземноморска диета с ядки, средиземноморска диета със зехтин и нискомаслена диета. Тези, които се хранели по схемата на средиземноморската диета с повече зехтин имали най-добри резултати по отношение на здравето на костите след период от две години. "Здравна поща", iЖените, които наближават менопаузата, могат да намалят риска от поява и развитие на остеопороза без да се налага приемът нито на хранителни добавки, още по-малко на лекарства, а само с помощта на две лесно постижими корекции, ако е необходимо, в начина си на живот.
Умерено интензивните упражнения - като например плуване или дори 15-20 минути разходка - могат да защитят костите ни преди да навлезем в менопаузата, а средиземноморската диета, за която е характерна значителната консумация на зехтин, допълва ефекта. Дори само два часа упражнения на седмица са достатъчни за подобряване здравето на костите, а резултатите са забележими след осем седмици, показват резултатите от различни изследвания.
В едно от тях се казва, че спазването на средиземноморската диета в рамките на 2 години има значителен ефект върху здравината на костите. Редовната консумация на плодове и зеленчуци, както и на много маслини и зехтин, може да ни помогне да се предпазим от остеопорозата.
Ползата от средиземноморската диета вероятно е в зехтина, твърдят учените от болницата „Д-р Йозеп Труета” в Испания. Наблюдаваната от тях група от доброволци редовно се хранела според еднa от трите предложени им здравословни хранителни диети: средиземноморска диета с ядки, средиземноморска диета със зехтин и нискомаслена диета. Тези, които се хранели по схемата на средиземноморската диета с повече зехтин имали най-добри резултати по отношение на здравето на костите след период от две години.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД