За първи път у нас излиза наръчник за хранене на онкоболни

За първи път у нас излиза наръчник за хранене на онкоболниПациентите с онкологично заболяване и техните семейства у нас могат да разчитат на компетентно написани и разбираеми съвети по всички аспекти на хранителните режими, които са подходящи за състоянието им в различните стадии на болестта (http://oncobg.info/files/nutrition-bg.pdf). Българското издание на Наръчника по хранене на Американското раково общество (American Cancer Society) бе представено в столицата през уикенда пред пациенти, лекари и журналисти. Издател на брошурата е сдружение „Лимфом”, а преводът от английски е дело на хематолога д-р Атанас Станчев.
Нашата идея бе да дадем на българските пациенти и техните близки една разбираема книга-помощник във всекидневието, която ще им бъде особено полезна най-вече по време на курсовете химиотерапия и лъчетерапия. Ако има нещо, на което сме държали изключително много, то беше стремежът ни да направим най-правилният избор и да заложим на наръчник, който да е професионално подготвен от доказани специалисти и издаден от авторитетна институция. Също така за нас беше важно да имаме официално предоставени права за издаване, както е в случая, сподели председателката на „Лимфом” Пиринка Петрова. Според издателите, подборът на такива издания трябва да бъде максимално прецизен, за да бъдат предпазени пациентите от невярна, подвеждаща или спекулативна информация, поднесена от непрофесионалисти и самозвани лечители. Ето защо сдружението ще продължи тази практика и след консултация с компетентни лекари клиницисти ще издаде и други наръчници по теми, които интересуват онкологично болните.
Целият тираж на наръчника по хранене ще бъде предоставен на онколозите в центровете в страната, които ще могат да го предоставят на своите пациенти, а изданието в pdf формат ще бъде достъпно на сайтовете на сдружение „Лимфом” и Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания „АПОЗ и приятели”, информираха още издателите.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД