Старозагорски студенти трупаха практически опит в отделение по съдова хирургия

Старозагорски студенти трупаха практически опит в отделение по съдова хирургияОт началото на това лято в Стара Загора старира проекта „Студентски практики”, който се финансира по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” и се провежда съвместно с Министерството на образованието и науката и Тракийския университет в града.
Отделението по Съдова хирургия в старозагорската МБАЛ „Св. Иван Рилски” се включи активно в проекта и за кратък период от време се превърна в предпочитано място за провеждане на практики на студентите по Медицина и медицинските сестри от професионално направление „Здравни грижи”, съобщи доц. Димитър Петков, д.м., шеф на отделението в болницата.
Големият интерес на студентите се дължи на недостатъчната им практическа подготовка по време на следването, на желанието им за усъвършенстване. Също така и на конкретните интереси на младите хора - те искат да знаят повече за диагностиката и лечението на съдовите заболявания, каза доц. Петков.
Първото практическо обучение включваше две големи направления - на медицински сестри и на медици. 
По време на практиките бъдещите медицински сестри получиха допълнителни знания и практически умения, необходими както за работа във високо специализирани отделения по съдова хирургия, така и в общохирургичен профил. Особено внимание беше отделено за подготовка и извършване на интравенозни и интрамускулни манипулации, на индивидуалната работа с всеки пациент, на спецификата и на характерните особености при извършването на различни превръзки, на работата с медицинска документация и в операционна зала, обясни доц. Петков.
Студентите по медицина бяха изправени пред предизвикателствата на диагностиката и лечението на съдовите заболявания. Те получиха практически умения в областта на ултразвуковата диагностика, медикаментозното лечение на разнообразната съдова патология, спецификата на превръзките на раните,  дължащи се на увреди на артериалната и венозната системи. Разбира се, едно от най-желаните от медиците практическо обучение беше включването им в оперативните екипи, като асистенти в различни съдови оперативни интервенции, заяви доц. Димитър Петков.
След приключването на практиките студенти споделиха, че са изключително доволни от резултатите и практическите умения, които са придобили, и че с радост ще продължат практическото си обучение в болницата.
Разбира се, че студентите винаги  са добре дошли да ни посещават и да придобиват нови умения и извън проекта „Студентски практики”, а към някои от тях вече отправихме и покана да станат част от екипа на  Отделението по съдова хирургия, каза неговият началник.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА


lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД