Как да комбинираме правилно храните

Как да комбинираме правилно хранитеНе става въпрос за разделно хранене, а за правила, основани на биохимията. За съжаление, всички изброени вредни комбинации на практика са част от ежедневното меню на всички ни.
Концентрирани въглехидрати + концентрирани протеини
Много вкусно е да похапнеш пържени яйца с бекон в комбинация с топла питка, препечена филийка или пържени картофи, но захарта във въглехидратите до голяма степен пречи на отделянето на стомашен сок и забавя храносмилането. Тежестта в стомаха е сигурна и при не особено голямо количество, особено ако се добави и десерт.
Протеини + мазнини
Не използвайте месо, яйца, сирене в комбинация с масло и олио - неприложим съвет, така че просто не прекалявайте с мазнината.
Протеини + протеини
Комбинирането на яйца с месо, ядки с месо, месо и мляко, сирене и яйца, може да бъде доста пагубно за стомашните сокове. Причината е, че за всяка протеинова храна е нужен различен храносмилателен сок с различно действие и сила. Добре е да съчетаваме яйцата само със зеленчуци и да ги приемаме след 14 часа.
Протеини + кисели плодове
Кой би казал, че ако хапнем пържола, не трябва да и добавяме салата от домати? Оказва се, обаче, че киселината на доматите сериозно пречи на смилането на протеините в месото. Получава се гниене. Не е добре да похапвате хляб, картофи или други зърнени храни в комбинация с плодове, сиропи и друг вид сладки неща, тъй като съчетанието причинява ферментация.
Въглехидрати + кисели храни
Не яжте хляб, картофи и ориз с домати, портокали, лимони и други кисели плодове. Плодовите киселини пречат на смилането на въглехидратите и причиняват ферментация. Затова, особено, ако имате проблеми със стомаха, заменете доматите с краставици, а ако искате за десерт един свеж портокал, изчакайте с консумацията му петнадесетина минути.
Домати + нишестени храни
Доматите съдържат различни киселини, които се засилват при готвенето им. Тези киселини силно противодействат на алкалното смилане на нишестето. Препоръчително е да ги похапвате в комбинация със зеленолистни зеленчуци и по-мазни храни. В случаите, когато се наблюдава свръхкиселинност на стомаха, възникват големи препятствия при смилането на скорбялата. Настъпва ферментация, дори отравяне на тялото.
Мляко + други продукти
Млякото не се смила в стомаха, а в дванадесетопръстника, тъй като стомахът не отделя необходимите секреции. Някои изследвания съветват употребата му да се избягва или поне да се ограничава, което все още е спорен въпрос. Препоръчително, обаче е то да се приема самостоятелно или поне да има период на изчакване между приема му и този на други храни.
Други грешки - не гответе със зехтин. Всичките му полезни качества си отиват веднага след нагряването. Ползвайте само за салати. Грах с месо или боб с наденичка - ужас! Бобовите култури - фасул, грах, леща, са съвместими само със зелени салати и растително масло.
За десерт не бива да се консумират диня и пъпеш едновременно.
Ако хапването е придружено и с пийване, изберете недиетична кола, ако искате да разредите алкохолното си питие. Газираните напитки без захар се всмукват по-бързо в стомаха, отколкото подсладените. Така че, ако не искате да се напиете по по-бързата процедура, изберете сладкия вариант на безалкохолното ви.
Не замезвайте концентрирания алкохол с фъстъци, а с бадеми. Фъстъците са от групата на бобовите растения, а не от тази на ядките. В тях има повече витамини от групите B, E и D, както и калций, фосфор и желязо. За съжаление, обаче алкохолът разрушава огромна част от тези полезни вещества.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД