Ракът на простатата може да се предвиди

Ракът на простатата може да се предвидиРазвитието на рака на простата може да се предвиди с помощта на три гена, свързани с процесите на стареене. По степента на тяхното проявление се установява развитието на тумора според проучване на Медицинския център към Колумбийския университет.
С помощта на този биомаркер, заедно с тестовете, определящи стадиите на туморите, специалистите по-точно биха могли да определят кога ракът на простата в ранен стадий ще може безопасно да се наблюдава.
Ще може да се определят и случаите, в които има необходимост от отстраняване на простата или друг вид инвазивно лечение.
Учените обясняват, че проблемът със съществуващите тестове е, че те не могат да идентифицират процента на бавноразвиващите се тумори, който е малък. Това е много важно, тъй като, в крайна сметка, те ще станат агресивни и ще се разпространят и по други органи.
В своето изследване експертите се съсредоточават върху гените, свързани с процесите на стареене, и по-специално тези, които засягат клетъчното стареене. То играе важна роля в потискането на туморите. Това е напълно естествен процес, при който по-старите клетки спират да се делят, но остават метаболитно активни.
Като използва специална техника, екипът, ръководен от Андреа Калифано, изолира 19 гена в туморните клетки, развиващи се в простатата. При тяхното наличие раковите клетки са винаги неактивни. След това, използвайки компютърен алгоритъм, експертите изолират три гена - FGFR1, PMP22 и CDKN1A, които с точност могат да идентифицират бавноразвиващите се туморни клетки.
В проучване изследователите изпитват точността на прогнозата, която трите гена дават, на база на първични проби от биопсия. Участие в проучването взимат 43-ма доброволци, които са били активно наблюдавани за период от най-малко 10 години.
Всички те са диагностицирани с бавноразвиващ се рак на простатата. При 14 от тях се наблюдава напреднало развитие на болестта, което е „предсказано“ по метода на изолираните гени.
Изследователите планират да оценят постигнатите резултати от проучването в рамките на клинично изследване.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД