За какво говори възпаленото гърло

За какво говори възпаленото гърлоПри изпитване на болка и затруднения при преглъщане, висока температура, проблеми с гласа, болезненост при говорене, обикновено се установява възпаление на гърлото.
Често болните се оплакват и от подути и болезнени лимфни възли при врата.
Възпаленото гърло показва възпаление или инфекция на фаринкса. Фаринксът се намира между сливиците и ларинкса (гръкляна).
В по-голяма част от случаите е в острата си форма. Появява се изведнъж, въпреки че при някои хора състоянието прогресира постепенно. Среща се и в хронична форма.
Най-често гърлото се възпалява заради вирусна инфекция, грип, други респираторни вируси или мононуклеоза. Друга причина може да бъде бактериална инфекция, например със стрептококи от група А.
Трябва да се има предвид, че възпаленото гърло може да е признак и за полово предавана болест. Такъв симптом се отчита, например, при гонореята.
Хроничното възпалено гърло се наблюдава при постоянно дразнене на лигавицата при тютюнопушене, дишане на силно замърсен въздух, злоупотреба с алкохол и поглъщане на субстанции, които нараняват локалните тъкани.
Независимо че не приемаме червеното гърло за сериозно състояние, то изисква лечение. Особено внимание следва да се обръща в случай на инфекция със стрептококи, тъй като хроничната й форма би могла до доведе до ревматично заболяване на локалните стави и заболяване на сърцето. Има случаи, при които се стига до затруднено дишане или образуване на абсцес. Не е за пренебрегване и фактът, че инфекциите със стрептококи от А група, както и полово предаваните, са особено заразни.
Разпознаването на инфекцията е от ключово значение при лечението на състоянието. Антибиотици, например, се прилагат само при бактериална инфекция по преценка на лекар, но те са неефективни при вирусна такава. Признак за бактериална инфекция е наличието на налепи.
Известно е, че лечението с антибиотици носи своите странични ефекти. При терапията болният може да се оплаче от разстроен стомах, диария или изява на алергична реакция.
Възпаленото гърло може да се облекчи с прием на таблетки за смучене, отпускани в аптеките без рецепта, и гаргари със солена вода. За подобряване на общото състояние може да се взима подходяща или предпочитана форма на парацетамол. Често възрастните прибягват и до употреба на аспирин, но следва да се знае, че това лекарство не е подходящо за деца под 12-годишна възраст заради риск от развитие на Синдром на Рей.
Както при всяка инфекция и възпаление, и при възпалено гърло, болният трябва да приема много течности. Обикновено възпаленото гърло минава за няколко дни. В случай на влошаване на състоянието обаче, се налага проследяването му от лекар.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД