Д-р Галина ВЪЛЧАНОВА, алерголог: Есента е време за противоалергенни ваксини

Д-р Галина ВЪЛЧАНОВА, алерголог: Есента е време за противоалергенни ваксини- Д-р Вълчанова, кога могат да се поставят противоалргичните ваксини?
- Поленовата алергия се доказва с тестуване. След като се докаже какъв е типът алергия - дървесен, тревен, от бурени и храсти или пък от акари, плесен и влага, може да се направи ваксина против алергия. Ваксините се приемат от 3 до 5 години. Доказано е, че оптималният период е 4 години, след което на практика алергията е излекувана минимум за следващите 10 години.
Ваксината срещу алергия от акари, плесен и влага може да започне във всеки момент. При доказаните поленови алергии, ваксината започва в края на есента, когато се ползва българска инжекционна ваксина.
При таблетките и спрейовете (сублигвални ваксини), терапията започва в началото на годината и не по-късно от началото на февруари. Сублигвалните ваксини се правят 6 месеца и 6 месеца се почива. Инжекционните се правят целогодишно като на всеки 6 месеца се контролира ефекта.
Есента е време за противоалергенни ваксиниЕсента е сезона, при който се започва и имунната профилактика срещу тежки реакции при ужилване от пчели, оси и др. насекоми. През последните месеци имаше не малко пациенти в региона с анафилактичен шок след ужилвания. Имунната профилактика е единственото средство с дълготраен изключително положителен ефект. Инжекционна е и също се прави 4 години.
Целта на ваксините е да се създадат антитела срещу алергена с постепенно нарастващи концентрации. Обикновено за 4 години се постига високо плато на антителата и се придобива имунитета от 10 години.
- За децата имаше безплатни възможности за ваксиниране?
- Има такава възможност - за сублигвалните форми, прилагани на деца, се ползва 50% реинбурсация. За съжаление, възможностите се прилагат само при доказана тежка астма, доказани пристъпи и неконтролирана астма, което е в противоречие с философията на медицината. Целта на всеки лекар и родител е да не се допусне стигане до такава тежка форма и чак тогава да се предприемат мерки. Инжекционните форми са си платени.
- Висока ли е цената? Могат ли хората да си позволят ваксините навреме?
- Българските форми са с много ниска цена, а са ефикасни. За една година цената е от 80 до 100 лв. за всички видове алергии. При френските инжекционната форма, независимо за какъв тип алергия е, е около 800 лв. за 1 година. Сублигвалната терапия при поленова алергия е 380 лв. за 1 година, а за акари, домашен прах, влага и плесени - 780-800 лв. Таблетките за поленова алергия на френския производител са около 1000 лв. на година.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД