Листата от глухарче пречистват кръвта от токсини

Листата от глухарче пречистват кръвта от токсиниСъс своя приветлив, ярко жълт цвят глухарчетата са приятна гледка. Използвано за чай, като добавка към салати, за направата на вино и за заместител на кафето, глухарчето е полезна и леснодостъпна билка.
Самото растение е практически неунищожимо - дълбоките му корени са здрави, но дори да бъдат откъснати, могат да регенерират. Скубане, хербициди, дори огнехвъргачки - нищо не е в състояние да "изгони" глухарчето. Това дали на него се гледа като на вредител или на кулинарен и медицински дар, зависи само от познанията ни за него.
Младите листа на глухарчето са богати на минерали, особено на калий, калций, цинк и витамини A, B, C и D. Изсушени и запарени под формата на горещ чай или добавени пресни върху салатата - са чудесна добавка към всеки здравословен режим на хранене. Те действат, като пречистват кръвта и лимфата от натрупани токсини.
Изпечените корени на глухарчето се използват като безкофеинов заместител на кафето. Смесват се с няколко шушулки изсушен кардамон и се стриват на прах точно преди варене.
Именно горчивината на билката крие една от ползите за храносмилането: този вкус стимулира отделянето на специфични стомашни сокове, които възбуждат апетита. Настойки от глухарче се дават на хора, които са прекарали тежко заболяване или по друга причина страдат от липса на апетит.
Макар съцветието на глухарчетата да е атрактивно с жълтия си цвят, то не изглежда особено ядивно. Ако се бере рано сутрин, съцветията са горчиви и неприятни, но след пладне, глухарчето отваря широко цвета си, за да се наслади на слънцето. Тогава цветът ме става по-мек и дори странно сладък. В този си суров вид растението е подходящо при главоболия, които се облекчават бързо и без странични ефекти, както и за направата на вино. Две торби отворени цветове са достатъчни за получаването на една бутилка.
Виното от глухарчета е с приятен златист цвят и има вкус на дестилирана слънчева светлина - буквално, особено с добавени карамфили, тази напитка е една от запазените марки на лятото. То подсилва уринарната система и помага в контролирането на инконтецията при възрастни хора.
Различните рецепти за салати, настойки и мазила, приготвяни с билката са с доказано облагородяващ ефект над черния дроб и жлъчния мехур, помагат също така при екзема и акне. Редовният прием на чай от стъбло и листа на глухарче спомага понижаването на кръвното налягане, облекчава болката от ставни проблеми и подсилва организма срещу вирусни инфекции.
Млечният крем от прясното стъбло на растението се използва като репелент срещу комари и против бръчки.
Поради наличието на някои химически съединения е силно препоръчително да се избягва употребата на билката в какъвто и да е вид, при прием на антибиотици. До натравяне няма да се стигне, но антибиотици като ципрофлоксацин, еноксацин и левофлоксацин могат да се окажат със силно намалена ефективност.
Възможно е също при хора, страдащи от пролетни алергии, да се появи контактен дерматит, зачервяване на очите и задух при поглъщане на билката в какъвто и да е вид.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД