Джогингът удължава живота

Джогингът удължава животаПрактикуването на джогинг в продължение на час веднъж седмично може да удължи живота с 6 години, смятат специалисти.
Учени са на мнение, че този вид спорт е много по-ефективен от каквото и да е друго физическо натоварване.
В проучване, потвърждаващо тази теза, изследователите откриват, че джогинг с бавно и умерено темпо 1-2 часа дневно увеличава продължителността на живот с 6 години при мъжете и с 5 и половина при жените. И при двата пола рискът от преждевременен край на живота е намалял с 44%.
Резултатите от проучването оспорват досегашни данни, че джогингът може и да навреди на здравето. Съществуват над 750 документа в подкрепа на това твърдение, като проучванията се базират на данните от около 20 000 души между 20-93 годишна възраст.
Изследователите са убедени в здравните ползи на джогинга и във възможността той да увеличи продължителността на живот на хората, които се занимават най-малко веднъж седмично за няколко часа.
Джогингът подобрява усвояването на кислород от клетките на организма, понижава кръвното налягане, намалява риска от затлъстяване, подобрява сърдечната функция и психическото състояние и др.
Проучването е част от поредица изследвания на Copenhagen City Heart.
Аналогичен труд на Университета Станфорд в Калифорния преди също установи, че джогингът може да редуцира до минимум риска от сърдечен инцидент, рак и заболявания като болест на Алцхаймер.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД