Слушалките увреждат слуха?

Слушалките увреждат слуха?Голям дял от хората често настройват слушалките си на твърде високи нива, което причинява слухови проблеми, смятат учени. Така те увреждат своята слухова чувствителност в същата степен, както би я увредило стоенето твърде близо до самолетен двигател.
Известно е, че всяко излагане на шум над 110 децибела е в състояние да причини слухови проблеми като временна глухота и тинитус - шум в ушите при отсъствието на звуков дразнител, познат като „фантомен“ звук. За пръв път е документирана пряката вреда върху клетъчната функция и структура от научен екип на университета в Лестър, Великобритания. Изследването им вниква в механизма на слухова загуба, причинена от излагане на твърде високи нива на шум.
Нервните клетки, които провеждат електрически сигнали от ушите към мозъка имат специално покритие, наречено миелинова обвивка.
Тя спомага за преминаването на електрическите сигнали през клетката и към целта им. Излагането на силни шумове – над 110 децибела може да наруши преминаването на електрическите сигнали, увреждайки миелиновата обвивка. Нервна клетка с увредена миелинова обвивка не е способна да предава коректно или въобще електрически сигнали към мозъка, което е една от основните причини за глухота.
Въпреки това, тази обвивка може да се реформира, възвръщайки слуховата сетивност в някои случаи. Екипът, открил този механизъм, смята, че щом при някои обстоятелства обвивката около слуховия нерв може да се възстановява за няколко месеца, то нейното индуцирано с терапия оздравяване може да става много по-бързо.
Независимо дали се разчита на медикаментозно лечение или специална аудио терапия обаче, нищо не е в състояние да помогне повече за третиране и превенция на слухови увреждания от личното отношение.
Екипът разкрива тревожни статистики, според които при над 21% от изследваните пациенти със слухови проблеми са млади хора, които слушат музика от слушалки повече от 3 часа дневно. Общовалидни и приети са следните данни за нива на шум: хладилник - 45 децибела (dB); нормален разговор -60 dB; натоварен трафик - 85 dB; рок концерт - 115-125 децибела; самолетен двигател - 130 dB. Употребата на слушалки с нездравословно високи нива на звука увреждат слуховия нерв със своите впечатляващи 110 dB. Може би са с цели 20 dB по-ниско от най-мощния изброен източник на шум, но никой не прекарва повече от три часа на ден в непосредствена близост до включен самолетен двигател.
В момента на пазара има слушалки с мощност до 139 dB. Специалистите препоръчват при включване за пръв път, нивата им да бъдат настройвани на тихо място и никога да не се усилват над 60% от максималната им мощност. Също така, не трябва да се слуша на тях музика за повече от 20 минути без прекъсване. За най-силно увреждащи слуха са посочени слушалките тип "тапи", които се слагат директно в ухото - което увеличава интензитета на звуковите вълни и силата им да увреждат слуховия нерв.
В журнала специалистите препоръчват да не се използват слушалки, които влизат директно в ушния канал, а такива с рамка. И при тяхното използване също трябва да има почивки поне на 20-30 минути и да се спазват ограничения на децибелите, но повечето съвременни слушалки от този тип имат вградени настройки за лимит на максималния звук, който не надвишава 80 децибела.
Учените сочат, че дори редки излагания на неразумни нива на шум крият опасност. Изследване на същия екип от 2007 г. заключава, че ако се слуша силна музика на слушалки за повече от един час, само един ден седмично в продължение на повече от две години, шансовете за пълна и трайна загуба на слуха нарастват с около 20%. Поддържането на този вреден навик увеличава риска с 5% на година.
Според маркетингови данни на ЕС, между 80 и 100 милиона души само в еврозоната слушат музика чрез слушалки ежедневно. Медицински данни за увреден слух вследствие на тази дейност показват, че над 40% от потребителите нехаят или не са запознати с безопасните нива на шум, които могат да понесат.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД