Злоупотребата с алкохол повишава риска от рак на гърдата

Злоупотребата с алкохол повишава риска от рак на гърдатаПроучване разкрива, че злоупотребяващите със спиртни напитки жени, които имат роднини, засегнати от заболяването, са над 2 пъти по-застрашени от развитие на доброкачествени тумори, в сравнение с тези, които не пият алкохол.
Екип от Харвардския медицински институт наблюдавал около 7000 млади жени. 17% от тях имали майка, леля или баба с рак на млечната жлеза. 3.1% от жените, пиещи по питие на ден, имали доброкачествено заболяване на гърдата. Според изводите на учените, ограничената консумация на алкохол може да намали риска от развитие на рак на млечната жлеза в по-късен етап от живота.
Според официалната статистика на Българския национален раков регистър, всяка 10-а българка е застрашена от рак на гърдата, а всяка година диагнозата получават над 3400 жени. В световен мащаб 1 милион жени се разболяват от рак на гърдата годишно, близо 200 000 са фаталните случаи.
Именно стряскащата статистика на честотата на заболяването показва необходимостта от по-сериозни усилия за повишаване информираността сред жените по отношение превенцията на рака.
За предпазване от заболяването, освен ограничение на употребата на алкохол, специалистите препоръчват още: отказване от тютюнопушенето; поддържане на здравословно тегло, както и високи нива на физическа активност; ограничаване консумацията на мазнини, солени и сладки храни и напитки; консумацията на повече плодове, зеленчуци и бобови култури; хранене с по-малко червено и преработено месо и др.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД