Стволови клетки се справят с плешивостта

Стволови клетки се справят с плешивосттаСигнали от стволови клетки в мастния слой на кожата стимулират растежа на нова коса, съобщават учени от университета Йейл. Изследването може да доведе до по-добро разбиране и лечение на плешивостта при мъжете.
Знае се, че мъжете с мъжки тип оплешивяване имат стволови клетки, които са необходими за растежа на косата във фоликулите на корените, но клетките са пасивни и не могат да стимулират растежа.
Известно е и че стволовите клетки на космения фоликул се нуждаят от сигнали от кожата, за да порасне нова коса. Въпросът е откъде идват сигналите...
Според резултатите от изследването се наблюдава 4 пъти увеличение на броя на „прекурсорните“ мастни клетки в кожата около космения фоликул, когато започва да расте.
Учените изследват случаи, при които няма производство на тези мастни клетки. Косата обикновено расте в цикли, но при дефект фоликулите попадат във фаза на покой.
При инжектиране на мастните клетки две седмици по-късно космените фоликули започват да растат.
Според изследването „прекурсорните“ мастни клетки произвеждат тромбоцитния растежен фактор - до 100 пъти нивото на околните клетки - стимул за започване на успешен растеж на коса. Инжектиране на растежен фактор в кожата може да предизвика растежа на косата във 86% от фоликулите, поясняват учените.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД