Лошият дъх издава различни болести

Лошият дъх издава различни болестиХалитоза е медицинското название за лош дъх. Дъвки и ментолови бонбони понякога успяват да го прикрият, но причината за него остава, което не решава проблема.
Всеизвестен факт е, че лошата устна хигиена предразполага към натрупването на бактериални плаки, които унищожават зъбите. Това води не само до зъбна развала и венечни заболявания, но и до силно влошаване на дъха.
Храни и напитки със силен аромат като лука, чесъна и кафето могат да оставят неприятен аромат не само на дъха, но и на тялото, понеже техните ароматни съединения се разнасят чрез кръвта.
Слюнката неутрализира киселините, произведени от бактериалните плаки и помага за премахването на мъртви клетки и парчета храна от устата. Поради това ксеростомията - синдром на сухата уста, е в състояние да влоши силно дъха на страдащия.
Сухата уста по принцип е само един от възможните негативни ефекти на тютюнопушенето. Другият засягащ свежестта – специфичният дъх на пучаша - който се дължи на натрупването на никотин, катрани и токсини по лигавицага на устната кухина.
Друга причина за лошия дъх са сливичните камъни. Това са парчета от храна, мукозна течност и бактерии, които са калцифицирани и често залепват, образувайки бели точици по сливиците. Те могат да се почистят с гаргара и специални препарати, но до тогава върху тях самите се отлагат и други остатъци от храна, което задълбочава проблема с миризмата.
Инфекциите на дихателните пътища като настинка, грип и синузит, също са съпроводени от неприятнен дъх, който се дължи на стичане на секрет, носещ бактерии в гърлото. Тогава мирисът е леко киселеещ, но колкото по-лош е дъха, обикновено - толкова по-тежко е и състоянието, което го предизвиква. Ако пък лошият дъх идва от носа, а не устата, то причината най-вероятно е инфекция на горните дихателните пътища.
Ако дъхът има тежка кисела миризма, това означава, че е „кетонен”. Това е признак, че тялото изгаря мазнини вместо глюкоза и е индикация за диабет или неправилна диета, като например ниско въглехидратната диета, която съсипва метаболизма.
Неприятен дъх без видими причини може да се получи още от гастрит.
Добър начин да се справите временно с лека до умерена халитоза е да изядете една ябълка или морков. Те, освен че механично почистват зъбите, стимулират слюноотделянето. Самата слюнка има антибактериално действие и ако механичното изчистване не спасява положението - може би премахването на някои бактерии би го постигнало.
Ако четкането или ябълките и морковите не помагат, се налага посещение при стоматолог или личния лекар за консултация.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД