Нарът защитава сърцето

Нарът защитава сърцетоНарът се нарежда сред плодовете, чиято консумация може да подобри значително здравословното състояние. Плодът по форма и размер наподобява ябълка, но се различава във вътрешността. Нарът е покрит с тънка обвивка. Отвътре е пълен със сочни семена с рубинено червен цвят, които и са със полезния за здравето ефект.
Нарът идва от земята, на която днес се намират Иран и Афганистан. В последствие вкусният плод се разпространява в Средиземноморието и на изток към Индия, Китай и Япония. Нарът може да се яде като плод или да се приема под формата на сок. Сокът е добър разредител за спиртни напитки и коктейли.
Плодът защитава сърцето и свежда до минимум предразположеността към развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система. Това се дължи на свойството му да разрежда кръвта и предотвратява образуването на плаки по стените на артериите, което гарантира оптимален приток на кръв към сърцето.
По този начин, нарът предпазва и от високо кръвно налягане, сърдечни атаки и натрупването на лош холестерол.
Консумацията на плода се отразява и на притока на кръв към други важни органи и системи в организма.
Нарът е богат на антиоксиданти, като феноли, танини, които защитават организма от свободните радикали, разрушаващи клетъчните структури, фактор за развитието на туморни образувания.
Честата консумация на нар може да забави процеса на стареене на организма и да запази кожата млада за по-дълъг период от време.
Нарът се използва и като афродизиак - смята се, че въздейства на сексуалното удоволствие и плодовитостта и при двата пола.
Консумацията на плода предотвратява появата на артроза, инхибира ензима, разрушаващ ставните хрущяли, ограничава риска от развитие на болестта на Алцхаймер.
Съдържанието на витамин К в нара подобрява механизма на съсирване на кръвта.
В алтернативната медицина, нарът намира приложение за лечението на храносмилателни разстройства, диария, глисти, треска, зъбобол, заболявания на венците, бъбреците и възпаления на пикочните пътища и пикочния мехур.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД