Бърнаут - болестта на професионалното претоварване

Бърнаут - болестта на професионалното претоварванеКато бърнаут синдром се означава състоянието на емоционално и физическо изтощение, което се характеризира с ниска работоспособност и понижаване на либидото. Заболяването се развива както заради професионални задължения, така и заради проблеми в личната сфера.
Този синдром не е просто еквивалент на изтощение. Терминът "бърнаут" идва от английски и означава „прегаряне”, което добре описва вътрешната празнота и повишеното чувство на умора при засегнатите. Състоянието, което лекарите наричат бърнаут синдром, се характеризира с три основни признака: емоционално изтощение, понижена работоспособност, изявена деперсонализация - чувство на отчуждение.
Бърнаут се развива постепено. Обикновено започва с екстремно силна мотивация и истинска отдаденост на работата. Ако това поведение не се възнагради подобаващо чрез признание, награда или финансово възнаграждение, би могло да се стигне до бърнаут. При него има три решаващи симптома, които са разпознаваеми за засегнатите от синдрома. Въпреки това е възможно те да бъдат забелязани първоначално от колеги или приятели.
 
Емоционално изтощение
Това е водещият симптом на бърнаут. Душевните реакции са потиснати, засегнатият се чувства отпуснат и уморен дори само, когато мисли за работата си. Усеща все по-голяма фрустрация поради това, че не може да се справим със задачите и все повече затъва в собственото си изтощение. При този синдром съчувствието, което обикновено се изпитва спрямо хората, също намалява.
 
Намалена работоспособност
При бърнаут засегнатият е възможно да бъде все още доста активен професионално, но силите и концентрацията му доста бързо се изчерпват в процеса на работа и се стига до преумора. Това е и причината работоспособността при този синдром да спада постепено, което доста често не може да се забележи. Когато се осъзнае проблемът, то най-вероятно синдромът на професионалното изтощение е напреднал.
 

Деперсонализация

Деперсонализацията означава чувство на отчуждение от самия себе си и останалите. Поведението в личната, социална и професионална среда се променя и често се стига до там, че засегнатият наранява хората около себе си с обидни, лични забележки. Характерна е апатичната и негативна нагласа спрямо колегите и клиентите. Появява се междуличностна дистанция и към края човек определя себе си като обвивка на собствената си личност.
В зависимост от причините на бърнаут синдрома проявените симптоми варират значително. Както собственото душевно и физическо състояние, така и професията, която се упражнява, а също семейното положение могат да бъдат отключващ фактор. Взети заедно тези водещи симптоми на "изпепеляването' водят до чувство на безпомощност, безнадеждност и отчаяние. Засегнатите от синдрома на професионалното изтощение биха могли да имат и суицидни мисли.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД