За предпазване от гъбички след излизане от водата сменете мокрия бански

Съветва д-р Мария АНГЕЛОВА, специалист акушер-гинеколог

За предпазване от гъбички след излизане от водата сменете мокрия банскиЛятото е сезон, в който се вдига процентът на така наречените „плажни” болести. Основната причина за увеличаване на възпаленията е падането на задръжките през летните месеци, по-честите полови контакти и случайните връзки. Бактериална вагиноза и микоза са най-често срещаните възпаления, предизвикани от тях, обясни д-р Мария Ангелова, специалист акушер-гинеколог. Бактериалните инфекции могат да се дължат и на посещение на басейни, в които водата не отговаря на хигиенните изисквания, но такива случаи са много по-редки.
Морската вода също не е опасна в това отношение. Тя е солена и не позволява бактериите да преживеят в нея  дълго време. Дори да е студена, може да ви докара някоя простуда, но не и бактериална инфекция. Така че, в огромния процент източник на подобни заболявания си остават инцидентните полови контакти, колкото и понякога нашите пациентки да не искат да си признаят това, каза д-р Ангелова.
Нещо, което жените трябва да знаят, за да се предпазят от евентуални гъбични инфекции, е, че е добре да сменят банския след всяко излизане от водата. Влагата и топлината са идеална среда за развитие на гъбичките. Не ползвайте директно дюшечето на шезлонга. Покрийте го с хавлия, преди да легнете на него. И не ползвайте хавлии и джапанки на други хора, съветва още д-р Ангелова.
Обикновено бактериалните инфекции започват да се проявяват около 7 дни след заразяването. Първоначалните симптоми при жените са парене, зачервяване на външните полови органи, сърбеж, увеличаване на секрецията. Ако на този етап не се вземат мерки за лечение, възпалението преминава към вътрешните полови органи и се стига до така наречената тазова болест. Болните усещат тежест и болка ниско долу в корема. Уринирането е често и придружено с парене.
Хламидиите също се усещат трудно, но ако не се вземат мерки за лечение навреме, могат да причинят сраствания, които водят до стерилитет. Въобще, при всички случаи е задължително още при първия дискомфорт в половите органи да се обърнете към специалист. И да не прибягвате до самолечение. Това, че едно лекарство е помогнало веднъж или на някоя "компетентна" приятелка, не означава непременно че ще помогне и в конкретния случай. Само специалистът може да определи какво точно лекарство трябва да вземате, за да се излекувате напълно.
Често инфекцията на половите органи върви ръка за ръка с друго неприятно заболяване, по-често срещано при жените – циститът. За съжаление, и при него жените често преминават към самолечение. Започват да пият антибиотик и след отшумяване на симптомите и подобряване на състоянието веднага го спират. Антибиотикът трябва да се пие по определена схема. Приемът му понякога продължава до 10 дни. А неизлекуваният цистит може да се превърне в хроничен, обясни д-р Ангелова.
За по-добра интимна хигиена през лятото тя препоръчва използването на интимни гелове и пени с по-високо pH.  Ако имате притеснения да не хванете гъбички, можете да използвате профилактично и специални свещички, които съдържат лактобацили, повишаващи имунната защита. Подчертавам обаче, че тези средства са козметични и профилактични и в никакъв случай не могат да ви излекуват при наличие на бактериална или гъбична инфекция. Единствено гинекологът е този, който може да прецени за какво заболяване точно става въпрос и да предпише съответните лекарства, каза д-р Мария Ангелова.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД