Д-р Анелия БОТЕВА, специалист УНГ: Боледуваме от синуит, защото сме се изправили на два крака

Д-р Анелия БОТЕВА, специалист УНГ: Боледуваме от синуит, защото сме се изправили на два кракаОбрекли сме се на възможно боледуване от синуит като от четири сме се изправили на два крака. Въпреки че четириногите също имат синуси (околоносни кухини), при тях синуитът е рядък проблем, защото приведеното положение на главата поставя отворите и каналчетата, свързаващи носната с околоносната кухини, в по-подходяща за осъществяване функцията им позиция. Необходим е безпрепятствен въздухообмен и дрениране на (освобождаване от) секретите, обичайно присъстващи по повърхността на лигавиците. Предпоставка за възпаляване на синусите (синуит) е всяко състояние възпрепятстащо тези процеси - изкривена носна преграда, увеличена трета сливица, аллергии, носна порипоза, резки и продължителни температурни колебания, ринити, вирусни, бактериални инфекции, водещи до набъбване на носната лигавица.
Така задържаният в синусите ексудат може да се инфектира и започват проблемите. Главоболието пък се появява от набъбналата и допълнително подложена на вакуум, заради невъзможността от проникване на свеж въздух към кухините, лигавица. В острата фаза на заболяването едва ли е възможно за пациента да мисли за море или басейн, но процедури със солена вода - инхалации или промивки, са желателни. Боледуваме от синуит, защото сме се изправили на два кракаПровежда се сериозно лечение, за да се избегне хронифициране на заболяването, а след това и физиотерапия. След затихване на острата фаза или при хроничен синуит, който не е в остра фаза в момента, морето е препоръчително. Съчетанието от специфичния по своя състав въздух край морето, морската вода, с богатството от присъщите й минерали и соли, попадаща върху носната и дихателната лигавица, въобще, и затопляне след това на проблемните зони на слънце, е прекрасна профилактика, а и укрепва организма като цяло, казва д-р Анелия Ботева.
Този вид профилактична терапия е изключително полезен и при децата с подобни проблеми, но родителите трябва да знаят, че няма начин детето до навършване на 8-9 години да е с реална диагноза синуит, защото околоносните синуидалните кухини не са развити. При симптоми, подобни на тези на синуит, вероятно става въпрос за набъбване на лигавицата, което възпрепятства навлизането на свеж въздух в тесните каналчета към кухините, както и възпрепятства дренирането им. Проблем при пребиваването на море може да настъпи не заради съчетанието солена вода-слънце, а заради изчерпване имунитета чрез преохлаждане или неразумно излагане на слънце в неподходящи часове, особено при по-малките. За по-големите на море е опасно рязкото дълбочинното гмуркане. То може да причини баросинуити, съчетани с отлепване на лигавицата.
Малко по-различно е на басейн. Ако дезинфектантите са в по-голямо количество и с по-голяма доза хлор, може да настъпи неприятно дразнене на лигавицата, но пък какъв е съставът на водата обикновено личи още при влизане в басейна. Всъщност по-големи са проблемите с ушите - през топлите месеци отитите, бактериалните и гъбични инфекции след море или чести посещения на басейн, зачестяват рязко. Особено при прекомерното почствани уши. Микроранички, липсващата антимикробна защита на церумена (ушната кал) в съчетание с влага в топлата тъмнота на външния канал на ухото е чудесна обстановка за поселване на микроорганизми. Достатъчно е едно добро изтръскване и попиване с хавлия във входа на ухото след излизане от вода, е съветът на д-р Ботева.
Според събеседника ни в топлите месеци перитонзиларните абцеси, гнойните ангини са изключително неприятен проблем, а са често явление както при преохлаждане във вода, така и при рязка смяна на температурите - от жега и изпотяване навън, преохлаждане при влизане в помещения с климатик. Те изискват бърза лекарска намеса и сериозно лечение.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД