Гроздовите семена борят хипертонията

Гроздовите семена борят хипертониятаГроздовите семена са богат източник на витамин Е, флавоноиди, линоленова киселина и концентрирани танини - полимери, формирани от кондензацията на флавоноидите.
Екстракти и масла от семките, които обикновено се изплюват и изхвърлят, са благотворни при хипертония, повишен холестерол и възпалителни процеси.
Танините, които представляват олигомерни проантоцианидини, са с лабораторно доказаното свойство in vivo да ускоряват зарастването на механично увредена кожа чрез мощен тъканен растежен фактор.
Понеже самите проантоцианидини са прекурсори на цветните, поглъщащи слънчева светлина пигменти в растенията, се смята, че те подпомагат кожата в защитата от слънчевите лъчи и имат противоракови механизми, но тези данни все още не са потвърдени или отхвърлени от научния свят.
В момента се изучават активно като ново средство за слънцезащита.
Това, което е доказано за екстрактите от гроздови семена, е, че значително намалят систоличното кръвно налягане и сърдечен ритъм, без да засягат липидните нива в кръвта.
Горчивият им вкус е намиран за приятен от мнозина, но същинският им недостатък е температурната нестабилност - при по-високи температури, неговите антиоксидантни свойства спадат драстично.
За радост на привържениците на здравословни и нетрадиционни храни, това неудобство наскоро бе победено чрез иновативна технология. Микроенкапсулация, покриването на семената с тънък слой инертни и безвредни вещества е наскоро въведен метод, който позволява семената да бъдат обработвани при адекватни температури, като при печене на тесто.
С тази технология се произвеждат бисквити със семена от грозде, при което се запазва огромният им антиоксидантен потенциал, сравним с този на пресните боровинки.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД