И мъжете могат да се разболеят от рак на гърдата

И мъжете могат да се разболеят от рак на гърдатаРакът на гърдата при мъже е рядко, но опасно заболяване, не по-малко животозастрашаващо от рака на гърдата при жени.
В световен мащаб не е известна неговата точна честота, но всяка година във Великобритания то погубва над 300 мъже, в САЩ - около 450, и в Индия - около 1200. Около 40% от засегнатите мъже са имали близък член на семейството - сестра или майка, които са развили онкологичното заболяване в даден етап от живота си. Поради тази причина, специалистите съветват всеки мъж, чийто непосредствен близък роднина е развил рак на гърдата, да започне да се проверява ежегодно.
Изследване на екип испански учени сочи, че само за периода 1973-1988 г., честотата на заболяването е нараснала с около 25%, като всяка последваща година продължавала да расте, макар и с по-малки темпове. Не е известно дали това е знак за зачестяване на случаите или признак, че с напредването на медицината и медицинското обслужване, повече от заболелите са адекватно и своевременно диагностицирани.
Симптомите, на които всеки мъж трябва да обърне внимание и да потърси лекарски съвет при наличието им са няколко: осезаема чрез допир бучка в гръдната тъкан; болки в зърната на гърдите; зърно с променен цвят или контур; течение от зърното - може да бъде само чиста лимфа или да е смесена с гной или кръв; възпаления на зърното или неговата ареола - пигментираната част около зърното; възпалени лимфни пътища под рамото.
Съществуват няколко рискови фактора, отчетени при мъже, заболели от рак на гърдата. На първо място е възрастта - средната възраст на известните пациенти е 67 г., но най-младият диагностициран е 34-годишен. Вторият най-рисков фактор е хормоналният дисбаланс: високите нива на естроген в мъжкото тяло предизвикват много по-ускорен растеж на такъните на гърдите, което е предпоставка за туморни образувания. Такива високи нива се достигат по няколко известни начина: медикаментозен прием; наднормено тегло над 2-ра степен; естроген-подобни съединения от храната – соя или третирано с хормони за растеж месо; твърде висок прием на алкохол, който уврежда черния дроб и не му позволява да поддържа баланса на хормони в кръвта.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД