Вържете си хамак в спалнята!

Вържете си хамак в спалнята!Спането върху твърда повърхност, дори и върху повечето матраци, предизвиква напрежение в поне една точка на тялото: става или крайник, рамо или врат - изключително често се схващат и болят. Това често кара хората да се въртят в съня си. Добре опънатият хамак предразполага към равномерно разпределение на тежестта на тялото в легнало положение и спасява от неудобни пози, които пречат на добрия сън.
Лекото поклащане на древното приспособление е с доказан успокоителен ефект: хората заспиват много по-бързо, не само заради удобството му, но и заради по-бързото навлизане в активната фаза на съня.
Това не е случайно - у почти всички хора е запазен споменът за люлеене от детските години, носещ чувство за сигурност, което намалява стреса.
Изследователят Майкъл Мюлеталер от университета на Женева провежда изследване, при което на доброволци, спящи на легло и впоследствие на хамак, са проведени подробни енцефалограми - измервания и записи на мозъчната активност по време на сън. За изненада на учения се оказало, че спането на хамак благоприяства не само добрия сън, но е и по-здравословно спрямо леглото. Той стига до заключението, че спането в хамак предразполага към друга форма на съня.
Люлеещото движение подтиква мозъка към бързо навлизане в N2 фаза на съня, която е по-дълбока от REM съня (Rapid Eye Movement - фаза на бързото движение на очите, през която се сънува и отморява активно и от която се добива дълбок успокоителен ефект за мозъка, нервната система, паметта и силите). Наблюдавано е също така и драстично увеличение на някои мозъчни вълни, предимно в центрове на паметообразуването.
Екипът планира последващи опити, в които да прецени въздействието на хамака върху продължителността на N2 фазата на съня, надявайки се, че ще могат да открият просто и ефикасно лечение за леки и средни форми на безсъние. Според преценките на изследователите, спането върху хамак може да бъде еднакво релаксиращо както в гората, на плажа или на вилата, така и в спалнята у дома.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД