Консумацията на скумрия намалява наполовина риска от развиване на ревматоиден артрит

Консумацията на скумрия намалява наполовина риска от развиване на ревматоиден артрит Консумацията на поне една порция мазна риба на седмица, каквито са сьомгата и скумрията, намалява наполовина рисковете за развиване на ревматоиден артрит. Откритието е потвърдено с изследване на над 32 000 жени в Швеция проведено в продължение на 10 години. Това се дължи на омега-3 масните киселини, които предпазват едновременно сърцето и мозъка. Освен това, се оказва че те са и добър противовъзпалителен агент, с което именно допринасят за намаляването на риска от артрит.
Риба трябва да се консумира два пъти седмично, като поне едната трябва да е мазна. Към мазните риби принадлежат херингата, скумрията, сьомгата, сардината, пъстървата и прясната риба тон.
Някои от морските дарове и белите риби също съдържат омега-3 киселини, но количеството им е доста по-малко от това в мазните риби. Една порция сготвена мазна риба трябва да е около 140 грама.
Бременните жени и тези които искат да заченат обаче трябва да внимават с консумацията на мазни риби, понеже те могат да съдържат ниски нива на замърсители.
Изследването не се е занимавало с добавките с рибно масло, но учените допускат, че и те могат да бъдат много полезни за здравето.
Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, от което страдат над 3 000 000 от населението на Европа. С прогресирането на заболяването, имунната система атакува връзките, правейки ги нееластични, сковани, подути и болезнени.
"Здравна поща", Габриела КАЧЕШМАРОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД