При полови инфекции самолечението води до сериозни усложнения

При полови инфекции самолечението води до сериозни усложнения, обясни д-р Емил Петков, урологЛятото е сезонът на разпускането и на удоволствията, но понякога те могат да крият и опасности за здравето. Става въпрос за онези инфекции, които могат да ви се „лепнат” от посещение на недостатъчно добре поддържан басейн или след кратка и случайна забежка.
Инфекциите, предизвикани от неподдържани басейни или ползване на общи хавлии, са по-редки от тези при случайни полови контакти, обясни д-р Емил Петков, уролог. Басейните са по-опасни за жените и това е свързано с анатомичните особености на пикочо-половата им система и по-лесния достъп на бактерии, допълни той. Замърсената вода най-често е причинител на гъбични инфекции на кожата и половите органи.
Оплакванията при инфекции, предизвикани от полови контакти, варират от липсващи (това се случва сравнително рядко) до силно парене, придружено с често уриниране, зачервяване на пениса и гноевиден секрет при мъжете и влагалищно течение при жените.
Симптомите на инфекцията започват да се усещат от заболелите около седмица след половия контакт. Причинителите на инфекцията са различни- трихомони, бактерии, напоследък много често и хламидии.
Независимо от това кой от бацилите е „отговорен” за инфекцията, оплакванията на пациентите са сходни, но за всяко заболяване лечението е специфично, каза д-р Петков. Точно това налага задължително посещение при специалист за поставяне на точна диагноза. Уточняването на причината за заболяването става след микробиологично изследване. Своевременното лечение с подходящи медикаменти е изключително важно. В никакъв случай не бива да се преминава към самолечение, то крие много опасности, предупреждава д-р Петков. За съжаление, нерядко млади хора прибягват към самолечение с антибиотици, избрани от тях или препоръчани от приятели. Антибиотикът започва да подтиска бактериите, но не и да ги унищожава. Оплакванията стихват, пациентът се успокоява, но той в никакъв случай не е излекуван. Напротив, след забавянето на адекватните мерки лечението му става значително по-трудно и продължително.
Лечението при подобни заболявания трае 5-7 дни в зависимост от тежестта на инфикцията, обясни урологът. По време на приемане на медикаментите, на пациентите не се препоръчва употреба на алкохол и газирани напитки. Желателно е да се избягват и половите контакти.
Най-сигурният начин да се предпазите от полови инфекции е да ползвате презерватив. Ако имате и най-малките съмнения, че нещо със здравето ви не е наред, веднага трябва да се обърнете към специалист, каза урологът.  
Колкото до басейните, трудно е да се разбере само по външния им вид дали водата в тях отговаря на всички санитарни изисквания. Най-добре е да ползвате проверени обекти, известни с доброто си и качествено обслужване.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД