Ниското кръвно води до мозъчна атрофия?

Ниското кръвно води до мозъчна атрофия?Хора, страдащи от сърдечносъдови заболявания, които имат по-ниско от нормалното кръвно налягане са изправени пред силно завишен риск от мозъчна атрофия – отмирането на мозъчни клетки или връзките между тях.
Подобна мозъчна атрофия може да доведе до заболявания като Алцхаймер и деменция, посочва холандско изследване.
Кръвното налягане се измерва с две променливи. Първата е систолично налягане – с нея се измерва налягането на кръвта, движеща се по артериите. Втората е диастолно налягане – измерващо налягането върху артериите между ударите на сърцето. Нормалното налягане за възрастни е 120/80.
За проведеното в Холандия изследване, учените приемат за долна граница на нормалното диастолно налягане стойността 70, а за горна граница – 90. Всяка стойност под 70 се приема за патологично ниско кръвно налягане.
Ръководител на изследването е д-р Майон Мюлер от медицинския университет на Амстердам. Той заявява, че данните от проучването на екипа му потвърждават теорията им за облагородяващите ефекти от понижаване на хипертонията за мозъка, но предупреждава да не се отива твърде далеч, понеже патологично ниското кръвно има сходен негативен ефект.
Докато твърде високото кръвно увеличава риска от мозъчни лезии и разкъсване на кръвоносни съдове, водещо до мозъчни кръвоизливи, ефектът от твърде ниското не е така добре проучен.
Д-р Мюлер базира наблюденията си на група от 633-ма пациенти с различни сърдечносъдови проблеми, повечето от които са мъже. След дългогодишно редовно измерване на кръвното им налягане с прецизна техника, учените забелязват, че групата с патологично ниско кръвно има най-големия дял страдащи от деменция и синдром на Алцхаймер.
Доброволци с диастолно далягане под 70 са с тройно по-голям риск от мозъчна атрофия, се заключва от проучването.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД