Първа помощ при слъчеви изгаряния

Първа помощ при слъчеви изгарянияПродължителното и неконтролируемо излагане на слънце може да е опасно във всяка възраст, но с особена сила това важи за децата и възрастните хора. При тях може да завърши с болничен престой или още по-зле.
Няколко проблема
Въобще не трябва да сте продължително изложени на слънце, за да се стигне до т. нар. топлинен/слънчев удар. Никога не оставяйте човек със симптоми на удар сам и незабавно потърсете медицинска помощ.
Обширните зачервявания на кожата, особено когато нейната цялост е нарушена (напр. спукване на мехури с течност), може да са съпътствани с падането на кръвното и повишаване на телесната температура, замайване, раздразнителност или дори гърчове. Кожата е естествената бариера за предпазването на вътрешните органи. Без качествено предпазване може лесно да се стигне до възпаление на подкожната тъкан, а дори и до сепсис, тъй като възпалението може да се развива безконтролно.
Изгарянията първа и втора степен най-често не предизвикват никакви външни симптоми. Когато са обширни, могат да доведат до удар. При над 15% от повърхността на тялото или поне втора степен на изгаряне престоят в болница е препоръчителен. Изгаряне на над 1/3 от цялото тяло определено се отнася към застрашаващите живота състояния.
Всеки, който е бил на слънце, независимо от размера и степента на изгарянето, ако се чувства зле (силни болки и замайвания на главата, отпадналост, дезориентираност, повръщане, затруднения с поемането на въздух или температура) се нуждае от спешна медицинска помощ.
Първа помощ при слъчеви изгарянияСтепените са важни
Ако няма други симптоми, освен промяна на цвета на кожата и болка, важна е оценката на степента на изгарянето.
Изгарянето първа степен представлява повърхностни промени на външния слой на кожата. Тя е силно зачервена, но няма никакви напуквания или мехури.
Изгарянето втора степен се характеризира преди всичко с висока болезненост и наличие на мехури, изпълнени е прозрачна течност. Зачервяването на кожата често е по-слабо, отколкото при изгарянето първа степен.
Правило за дланите и петите
Значение има и разпространението на изгарянето. Самостоятелно е трудно то да бъде преценено, затова има няколко принципа, които помагат за оценката му. Лекарите използват специални таблици за оценката на цялостната структура на тялото на човек, ръста му, телесната маса спрямо пола и възрастта. Прецизността е необходима при подбора на специално лечение. Инструкцията за първа помощ трябва да е лесна за употреба, адекватно поднесена.
При възрастните е достатъчно правилото за дланта. Според него, дланта има размер равен на 1% от повърхността на тялото. Колкото длани се нанасят на изгорелите части от тялото, толкова процента е изгарянето. Това правило важи при неголеми изгаряния.
По-точно, за прилагане и при деца, е правилото за "девятките" на Уолъс. Според него, 9% от тялото на човек с изгаряне представляват подред: главата, гърдите, корема, ръцете (двете общо 18 %). Плещите и всеки крак също смятаме двойно - по 18%.
Съществува още правилото на петите, което позволява да се прецени състоянието на бебета до 1 годинка. Всяко изгаряне при толкова малки деца изисква посещение при педиатър. Правилото за петите може единствено да улесни комуникацията по-време на прегледа. Те имат друга постройка на тялото, симетрия и пропорции, затова главата, предната част на тялото (гърди+корем) и плещите заемат по 20% от общата повърхност.
Лекото изгаряне представлява по-малко от 15% от цялото тяло с първа и втора степен или 5% от повърхността с трета степан.
Средно леки изгаряния: 15-30% от повърхността на тялото са заети от изаряния първа и втора степен или 5-15% с трета степен.
Тежко изгаряне: над 30% от кожата е с втора и трета степен изгаряния, или 15% от тялото са с трета степен.
Какво можете да направите сами?
При леки изгаряния от първа степен, или когато няма никакви мехури по кожата, можете да се лекувате самостоятелно. Най-много облекчение ще получите от хладната вода. Ледът не се препоръчва, тъй като при контакт с нагрятата кожа може да предизвика силна болезнена реакция, или дори термичен шок. Внимавайте с душа: силната водна струя може да предизвика механично раздразнение. Хладните компреси и нежното обливане са по-добрият вариант. Полезни са и препаратите от домашната аптечка под форма на пяна за изгаряния или спрей. Разбира се, добрият стар метод с киселото мляко от времето на нашите баби също е полезен. Независимо, че има спор около неговата полеза в случая (едни хвалят млечния протеин, докато други уверяват, че единственият ефект е този на охлаждането), факт е че облекчава.
Пийте много течности
Оводняването на целия организъм е ключово. Но за целта не използвайте бира или алкохол. Най-правилният източник за оводняването е... водата.
При изгаряния втора степен мехурите не се пукат и белезите след тях не се чоплят, както и не се налагат с нищо друго освен вода. Нарушаването на цялостта на кожата и замърсяването на раните крие риск от възпаления. Никога не ги превързвайте, не слагайте пластир или бинт – кожата трябва да диша.
"Здравна поща", Габриела КАЧЕШМАРОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД