Чаша топло мляко с ленено семе бори запека

Чаша топло мляко с ленено семе бори запекаНеправилен хранителен режим, липса на движение, пътуване и смяна на средата, стрес... Всичко това се отразява пагубно на храносмилателната ни система и може да ни изненада неприятно по време на почивката, когато вместо да си отдъхнем, страдаме от неприятна тежест в корема.
Какво трябва да бъде все пак храненето ни и има ли продукти, с които може да се избегне запекът?
Правило номер едно за предпазване от затегнат стомах е да се консумират храни, богати на фибри. Те имат свойството да поемат вода, което прави фекалиите по-меки и лесно придвижващ се при мускулните съкращения на червата.
Богати на фибри са коричките, стъблата и листата на растенията, така че пазете се от навици да белите ябълките и хапвате само короните на броколите.
Тъмнозелените листни зеленчуци се препоръчват не само заради хранителните влакнини, но и заради наличието на магнезий, който участва в регулирането дейността на стомашно-чревния тракт. За да се набави необходимото количество от него обаче, зеленчуците трябва да се консумират сурови. В това отношение особено подходящ вариант за консумацията им е салатата. Нейният ефект срещу запек обаче може да се подсили, като се приема в края на храненето вместо в началото.
Друг начин да се осигурят фибри, които да повлекат съдържимото в червата, е като час преди или след основно хранене се консумира по средно голям плод. Сушените сини сливи са известни отдавна със слабителния си ефект. Той обаче не се дължи просто на фибрите, а и на сорбитола в тях. Сорбитолът е вид  високовалентен алкохол, който действа като лаксатив. Достатъчни са 5 сушени сини сливи, за да се преодолее проблемът със затегнатия стомах. С тях обаче не бива да се прекалява, тъй като отново заради сорбитола можем да си навлечем сериозно раздразване на лигавицата на червата.
Срещу запек помагат още ягодите, кайсиите, динята и цитрусите.
По принцип, за да се избегне запекът, е необходимо да се приема достатъчно количество вода и други течности. При нисък прием на течности организмът извежда водата от съдържимото в червата, което прави фекалиите сухи и дефекацията трудна и болезнена. Топлите напитки действат стимулиращо на перисталтиката. От полза може да бъде дори чаша горещо кафе, което въпреки че е диуретик и в дългосрочен план има противоположен ефект, в краткосрочен действа стимулиращо на червата. Тоест помага, ако целим да предизвикаме позив.
В случай, че балансираното хранене не помогне срещу затегнатия стомах, опитайте със следната мярка: преди лягане изпийте чаша топло мляко с 1 чаена лъжичка ленено семе, а на сутринта прибавете две супени лъжици от семето към закуската си, особено подходящо е за мюслито.
Срещу запека помагат и някои билки. Има такива, които не са диуретици, а действат отчистващо на червата на друг принцип. Например семената на индийския живовляк (хуск) са богати на разтворими и неразтворими влакнини. Това осигурява образуването на слуз, която дразни стените на червата и на свой ред стимулира перисталтиката.
Семената на индийския живовляк имат и друго ценно свойство, отново заради високото съдържание на фибри, забавят бързото отделяне на глюкоза от погълнатите въглехидрати и намаляват усвояването на холестерола от храната.
“Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД