Лекарства и шофиране - понякога комбинацията е много опасна!

Лекарства и шофиране - понякога комбинацията е много опасна!Съвременният ритъм на живот ни е приучил да търсим възможно най-бързия изход при всеки проблем, включително при поява на главоболие, хрема, гадене в стомаха. Разбира се, с помощта на различни лекарства. И почти никой не си “губи времето”, за да чете инструкциите към тях. А понякога в тях пише кога съответния медикамент не бива да бъде използван.
Вярно е, че инструкциите (т.нар. листовка) за пациента са напечатани със ситен шрифт, който не е най-лесният за четене. Но все пак прегледайте поне два параграфа - “Противопоказания” и “Странични ефекти".
И ако там е споменато, че след употребата на този препарат не се препоръчват занимания, изискващи концентрация на вниманието поради забавяне на реакциите или замъглено съзнание, вслушайте се в тези препоръки.
Особено внимание изискват: сънотворните и успокоителните препарати; антидепресантите и лекарствата от типа на фенобарбитала; антихистаминовите средства, които много хора ползват особено през пролетта и началото на лятото (при наличие на алергични реакции).
Повечето от тези медикаменти действат на централната нервна система и предизвикват сънливост, виене на свят, намалена способност за концентриране и забавени реакции.
Много от най-популярните лекарства, които приемаме преди лягане, се извеждат от организма за продължителен период - от 10 до 70 (!) часа. Действието им продължава и след събуждане.
Бета-блокерите, които се прилагат масово за лечение на сърдечносъдови проблеми и намаляване на кръвното налягане също могат да бъдат опасни, тъй като те са способни да повлияят на шофьорските навици, да нарушат координацията и скоростта на реакциите.
Ако имате проблеми с очите или страдате от язва и приемате препарати за това, замъгленото зрение е често срещано състояние. Не по-малко опасни за шофьора са и някои лекарства против кашлица или главоболие, които съдържат кодеин.
Ако по някаква причина ви се наложи да вземете няколко медикамента наведнъж, преди да седнете зад волана, задължително прочетете инструкциите към тях и се посъветвайте с лекаря си за евентуалното им взаимодействие.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД