Сливите са полезни за сърцето, да се избягват от хора с камъни в бъбреците

Сливите са полезни за сърцето, да се избягват от хора с камъни в бъбрецитеВкусни, сочни и ароматни сливите са нискокалорична природна храна и имат само 46 калории на 100 грама. Те  не съдържат никакви наситени мазнини, но затова пък имат безброй полезни за здравето вещества, минерали и витамини. Някои от тези вещества са фибрите, сорбитолът, исатинът известни със свойствата си да регулират функционирането на храносмилателната система и изключително полези при облекчаването на запека. Общата антиоксидантна стойност на сливите, заедно с богатото им съдържание на витамин С помагат на тялото да се справи с инфекциите, възпаленията и опасните свободни радикали, отговорни за стареенето и различни заболявания.
Джанките са източник на витамин А и бетакаротин. Витамин А е отговорен за доброто зрение, за здравината на мукусните мембрани и еластичността на кожата. Консумацията на плодове богати на витамин А, каквито са сливите,  доказано предпазва от рак на белия дроб и на устната кухина.
Плодът на сливата е богат на полезните за здравето флавоноидни полифенолни антиоксиданти, каквито са лутеинът, криптоксантинът и зеа-ксантинът. Зеа-ксантинът е важен диетичен каротеноид, селективно абсорбиран от тялото на ретинната макула, където осигурява антиоксидантни и предпазващи от ултравиолетовите лъчи функции.
Сливите са богати на минерали като калий, флуор и желязо, важни за образуването на червените кръвни телца. Калият е важна съставка за клетките и телесните флуиди, които помагат контролирането на сърдечния ритъм и кръвното налягане.
Сливите са със средно съдържание на витамини от групата В-комплекс, каквито са ниацинът, витамин В 6 и пантотеновата киселина. Те влияят като кофактор в подпомагането на тялото за метаболизирането на въглехидратите, белтъчините и мазнините. Освен това те доставят около 5 % от дневното необходимо количество витамин К, отговорен за кръвосъсирването и костния метаболизъм. По този начин помагат за облекчаването на симтопмите на Алцхаймер у възрастните.
Внимание!
Сливите съдържат оксалова киселина, естествено появяваща се субстанция в някои плодове и зеленчуци, която може да обряазува оксалатни кристалчета в уринарния тракт на някои хора. Затова, хора които имат  камъчета оли печъчинки трябва да избягват консумацията на сливи, а ако приемат сладко-киселите плодове по-добре това да е последвано от обилен прием на вода.
"Здравна поща", Габриела КАЧЕШМАРОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД