Какво привлича комарите?

Какво привлича комарите?Замисляли ли сте се защо, докато сте на открито, вас ви хапят повече комари отколкото другите? Американският журналист Джоузеф Стонберг е събрал и описал изследвания на специалисти, които се занимават с "хапливия" проблем.
Кръвопийци с вкусови предпочитания
Някои кръвни групи са по-апетитни от другите. Изследвания показват, че комарите предпочитат нулевата кръвна група. Хората с такава група са два пъти по-често хапани от тези например с кръвна група А.
Тези с кръвна група В са някъде по средата. Кръвната група има значение, тъй като 85% от хората отделят през кожата химични сигнали за това каква точно е тяхната кръвна група.
Въглеродният диоксид
Един от най-важните фактори, според който комарите локализират своите цели, е увеличеното количество на въглеродния диоксид, отделян при издишване. Комарите имат орган, благодарение на който могат да откриват въглеродния диоксид до 164 метра. Резултатът е, че има хора, които по-често са хапани от останалите. Това донякъде обяснява и факта защо децата са по-рядко жертва на кръвопийците от възрастните.
Бира
Оказва се, че и комарите са почитатели на бирата и предпочитат да хапят хора, непосредствено употребили златистата газирана напитка. Според учените, това се дължи на факта, че само след една чаша бира нивото на отделяния етанол в потта се повишава, заедно с телесната температура, а това определено привлича комарите повече.
Бременност
Според изследвания, бременните жени привличат два пъти повече комари от останалите хора. Отговорна за това е комбинацията от две неприятни съвпадения - бременните жени отделят при издишване 21% повече въглероден диоксид и температурата на тялото им е по-висока.
Физически натоварвания
Освен въглеродния диоксид и телесната температура, комарите усещат и млечната киселина, амоняка и други вещества, които се намират в отделящата се пот. Ясно е, физическото натоварване предизвиква изпотяване и засилено отделяне на тези вещества. За това, колко интензивно се потим, е отговорна генетиката, но е по-добре да се избягват физическите натоварвания на места с очевидна опасност от атакуващи комари.
Цветът на облеклото
Може да ви се струва абсурдно, но има цветове, които привличат и тези насекоми. Според теорията на американския ентомолог Джеймс Дей от Флорида, комарите обичат черното, тъмносиньото и червеното.
Бактерии по кожата
Според други изследвания, атрактивността ни за комарите се влияе от видовете и количеството бактерии, естествено живеещи на нашата кожа. Това потвърждават изследвания от 2011 г. , според които повечето бактерии по тялото са отговорни за повече ухапвания от комари. Именно затова и по-податливи на свирепите кръвопийци са стъпалата и глезените.
Генетика
Смята се, че до 85% от генетичните фактори могат да влияят на атрактивността ни за комарите - независимо дали става дума за кръв, метаболизъм или други фактори.
"Здравна поща", Габриела КАЧЕШМАРОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД