Стандартното смятане на калории няма нищо общо с реалността

Стандартното смятане на калории няма нищо общо с реалносттаПоследното изследване на Департамента на САЩ по селско стопанство доказва, че стандартната оценка на калоричността на продуктите е неточна, а ефектът на насищане, свързан с калоричността, е в зависимост от психологически фактори.
Калоричността се определя на основата на отделяната топлина при разлагането на продуктите, но в тялото нещата се променят в зависимост от приготвянето на храната.
Да се изчисли тази метаболитна енергия вече е твърде сложно.
Още повече, че на база изследването на доброволци, подложени на еднаква 10-дневна диета, учените доказали, че калоричността на продуктите се влияе и от съвсем малки добавки на различна храна или течности. Примерно шепа орехи или някакъв сок, действащи или като задържащи енергия, или като катализатори за освобождаването й.
По метода на когнитивната манипулация психолози пък са убеждавали процент от доброволците, че определени храни им действат по-насищащо и то съвсем успешно, при положение, че и останалите са се хранели със същото, но без психологическата манипулация са нямали същите усещания.
Логичното заключение е, че няма как да пресметнем колко калории поемаме и каква част от тях усвояваме, а най-примитивният начин да останем със стройна фигура като хапваме по малко най-разнообразна храна, е и най-ефикасният.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД