Вирусният конюнктивит - едно често срещано лятно заболяване

Вирусният конюнктивит - едно често срещано лятно заболяванеВирусният конюнктивит е едно от обичайните заболявания за лятото. Силно заразен е и обикновено засяга двете очи на засегнатия. Среща се в две форми - епидемичен кератоконюнктивит и фарнингоконюнктивална треска.
 
Какво представлява?
Конюнктиватът е лигавицата, която покрива очната ябълка без частта, където се намира роговицата, а също и вътрешната повърхност на клепача.
Тя е прозрачна и гладка и приема цвета на подлежащата тъкан. Възпалението на конюнктивата се нарича конюнктивит и е съпроводено от зачервяване на окото и усещане за чуждо тяло, което води до силен дискомфорт за болния.
Вирусният конюнктивит е често срещано заболяване, което не се свързва с последващи увреждания на засегнатото око, но все пак изисква внимание и грижи с цел избягване на усложнения.
Причина за развитето на остра инфекция, засягаща конюнктивата, са представители на семейство Adenoviridae. Това са ДНК-вируси, които са сравнително устойчиви на температурни вариации, а също и на високата киселинност в стомашното съдържимо. Източник на инфекция причинена от аденовируси са болните хора. Заразата се предава по въздушно-капков, както и фекално-орален път чрез замърсена вода, хранителни продукти и ръце. Инкубационният период, т.е. времето от срещата с инфекциозния агент до развитието на инфекция, е между 5 и 12 дни, след което болестта навлиза в острата си фаза като предизвиква секреция от окото, зачервяване и оток на конюнктивата.
 
Какви са симптомите?
Конюнктивитът засяга първоначално едното око като по-късно инфекцията се разпространява и към другото. Силно заразен е и причинява оток, сърбеж, парене и силно зачервяване на конюнктивата. Инфекцията най-често протича леко. Възможно е да премине без лекарска намеса, но понякога при по-силно изразени симптоми се налага лечение.Симптомите, характерни за това заболяване, са болка в очите, зачервяване, замъглено зрение, сълзене, изтичане на серозен секрет, оток на клепачите, сърбеж..
Аденовирусите могат да засегнат не само конюнктивата, но и фаринкса, както и части на гастороинтестиналния тракт, могат да предизвикат също респираторни заболявания. Една от формите на вирусния конюнктивит е фарингоконюнктивалната треска, която се характеризира с повишена телесна температура, възпаление на гърлото и конюнктивит. Тежестта на това заболяване зависи от имунния статус на болния, но обикновено продължава не повече от 2 седмици.
 
Какво е лечението?
Все още не са налични медикаменти, които се прилагат за етиологично лечение на вирусния конюнктивит. Студените компреси на очите и овлажняващите капки могат да облекчат симптомите. Употребата на антибиотици не води до подобрение на състоянието, но понякога при развитие на суперинфекция, т.е. освен вирусна се появява и бактериална инфекция - секретът, който изтича от окото вече не е бистър, а с променен цвят и консистенция, най-често гноевиден. Тогава се налага започването на антибиотично лечение. При някои по-тежки случаи се прилагат локални стероидни препарати за ограничаване на възпалението, но те не влияят върху продължителността на заболяването и изхода от него.
 
Как можем да се предпазим?
Вирусният конюнктивит е силно заразно заболяване и затова трябва да се спазва стриктна хигиена, ако имаме близък със споменатите по-горе симптоми. Необходимо е мерките да са свързани с често миене на ръцете в вода и сапун, използване на отделни кърпи, капки за очи, грим, калъфки за възглавници.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД