Интимната хигиена - какво още трябва да знаем

Интимната хигиена - какво още трябва да знаемПоддържането на чистота в областта на външните гениталии представлява неразделна част от ежедневната хигиена на цялото тяло. Въпреки това грешките, които могат да бъдат допуснати и прекалено интензивната грижа в тази чувствителна зона, могат да нанесат повече щети отколкото ползи. Затова всяка жена трябва да внимава за няколко основни момента при поддържането на хигиена на интимната област.
Влагалището е с висока киселинност и това е добре!
При здрави жени влагалищното съдържимо има кисела стойност, дължаща се на производство на млечна киселина от бактерии – Bacilus acidophilus vaginalis, бактерии на Дьодерлайн. Те имат силен виталитет и надрастват всички останали микроорганизми във влагалището. Тази естествена вагинална флора има решаваща роля в защитата срещу патогенни бактерии и гъби.
Влагалищното съдържимо обикновено има pH стойност под 4,5, което означава, че е по-кисело от това на нормалната кожа, която има pH 5,5.
Тази кисела реакция може да се наруши след използването на сапун или душ-гел. Затова при почистването на външните гениталии (срамни устни, влагалищен отвор) трябва да се избягва употребата на сапун и измиващи лосиони.
Вагината може да се самопочиства!
Най-добрият начин за поддържане на хигиена в интимната област е използването на чиста вода. Не се препоръчва употребата на гъби и всякакви други помощни материи, в които се размножават вредни микроорганизми.
Заблуда при много жени все още е мнението, че  промивките „изчистват“ влагалището и по този начин се предпазват от развитието на заболявания в гениталния тракт. Истината обаче е друга! Промивките нарушават естествената среда, в която се развиват бактериите на Дьодерлайн и те вече не могат да осъществяват защитната си функция.
В научните среди вече е доказано, че естествената влагалищна флора се повлиява негативно от извършването на промивки. Рискът от вагинална инфекция нараства при бременни жени. Освен това промивките нямат отношение към вече възникнала инфекция и не облекчават състоянието на жената по никакъв начин.
Това, което трябва да знаят жените, е че влагалището при добро общо здравословно състояние има способността да се самоочиства и защитава. Появи ли се обаче неприятна миризма или вагинално течение трябва да се посети лекар, който да установи причината за този дискомфорт.
Топлина и влага - така го предпочитат бактериите!
Влагата и подходящата топлина са оптималната среда за развитието на повечето патогенни микроорганизми. Най-доброто, което може да направим в опитите да се предпазим от тях е да поддържаме интимната област възможно най-суха. След измиването с чиста вода е важно да подсушим добре и да облечем чисто и сухо бельо, по възможност памучно, понеже естествената материя има способността да поема влагата, когато се изпотим за разлика от синтетичното бельо, което води до спарване и неприятна миризма. По време на лятната си почивка също така е добре да сменяме мокрите си бански веднага след контакт с вода.
За да имат приятно чувство на сухото в интимната област, много жени прибягват до употреба на ежедневни превръзки извън дните на менструация. Противно на предишните схващания се оказва, че това не води до повишен риск от развите на вагинална инфекция. Условие за това е правилната употреба и редовната смяна на превръзките и бельото.
Има един аспект от поддържането на интимната хигиена, който доста често се пропуска и това е правилното почистване на аналната област след дефекация. Като цяло трябва да се избягват движенията от ануса към вагината. Опасност идва от това, че така бактерии от чревната флора попадат във влагалището и уретрата, където могат да бъдат основна причина за инфекция, когато локалният имунитет в тези области е нарушен.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД