Пъпешът е лекарство с неподозирани свойства и качества

Пъпешът е лекарство с неподозирани свойства и качестваСъс своя прекрасен вкус и уникален аромат пъпешите са прекрасен акомпанимент на лятото. Tе имат малко калории, а същевременно високо съдържание на жизненоважно витамини и минерали. Пъпешът съдържа 15 мг калций, 25 мг фосфор, 0,5 мг желязо, 34 мг витамин С, 640 мг IU витамин A, както и 0.03 mg витамин B. Полезните им свойства са тествани при различни леки и по-сериозни хронични заболявания. Оказва се, че те са много ценен природен източник на здраве и дълголетие.
Предпазват от рак
Пъпешите съдържат високи нива на керотиноида (на което се дължи интензивния оранжев или жълт цвят), заради което има свойството да предпазва от ракови заболявания. Доказано е, че плодът може да предотврати образуването или да убие образуваните ракови клетки. и намалява най-вече риска от рак на белия дроб.
Предпазват от сърдечен удар и от сърдечносъдови заболявания
Пъпешите съдържат антикоагуланта аденозин, който може да спре съсирването на кръвта, което може да доведе до инсулт или сърдечносъдови заболявания. те помагат за гладкия кръвоток в тялото.
Полезни са за храносмилането
Съдържанието на вода в тях може да предизвика движение на червата, затова са особено полезни при проблеми с храносмилането. Минералният им състав е в състояние да елиминира киселинността на тялото. Тя трябва да бъдат премахната, тъй като може да влияе негативно на храносмилането в стомаха.
За здрава и красива кожа
Пъпешът съдържа колаген, протеинива съставка, която влияе върху целостта на клетъчните структури във всички съединителни тъкани, каквато е и кожата. Колагенът е и най-добрият ускорител за заздравяването на рани и поддържането на еластичността на кожата. Ако често похапвате скадкия плод, кожата ви никога няма да е груба или суха.
Помага при бъбречни заболявания и екзема
Пъпешите имат прекрасно диуретично свойство, а с това са полезни за бъбречни заболявания и при остра екзема. Комбинацията пъпеш с лимон доказано има свойствата да лекува подагра.
Прилив на енергия
Повечето сортове пъпеши съдържат витамин В. Витамините от групата B са отговорни за по-голямата част от енергията, която произвежда тялото, тъй като те са необходими за обработването на захарите и въглехидратите.
За отслабване
Пъпешите са идеални за хора които искат да свалят някой излишен килограм, тъй като имат ниско съдържание на натрий, нямат никави мазнини и холестерол, а калоричната им стойност е много ниска (едва 48 калории). Освен това, заради високото съдържание на вода, те създават усещането за ситост. Естествените подсладители в пъпешите задоволяват потребността от сладко и ще ви държат далеко от калоричните изкушаващи сладки и шоколадови храни.
„Здравна поща“, Габриела КАЧЕШМАРОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД