Що е вагинизъм и как се лекува той

Що е вагинизъм и как се лекува тойВагинизмът представлява силно напрежение, спазъм на мускулатурата на влагалището и тазовото дъно, което затруднява половия акт или го прави невъзможен. При по-леките форми на вагинизъм се появява само болково усещане при полово сношение или има затруднено въвеждане на мъжкия полов член във входа на влагалището. Когато движението във влагалището е затруднено продължително време или половият акт въобще не може да се осъществи, вагинизмът е сериозен.
От вагинизъм страдат 3-4% процента от младите жени.
Как се случва?
По време на сексуалната игра тялото на жената обикновено само създава условия за успешен полов акт. Мускулите на дъното на таза и влагалището се отпускат, получава се приток на кръв към вагиналните тъкани, влагалището се удължава, отделя се секрет, срамните устни набъбват, разтварят се и стават по-еластични.
За да се случи това, са отговорни определени нервни центрове в мозъка. Вагинизмът се получава, когато се предадат погрешни команди от мозъчните центрове. В резултат на което мускулите на влагалището може да не се отпуснат, да не се отдели влагалищен секрет или той да е в недостатъчно количество, срамните устни да не станат еластични.
Състоянието не може да се контролира съзнателно и при наличието на този проблем, половото сношение става болезнено.
Вагинизъм се случва и при акушеро-гинекологичен преглед.
Защо се случва?
Вагинизмът има две „прояви“. Единият е в резултат на причини като сухота на влагалището, възпалителни заболявания на влагалището и вулвата, твърде плътна девствена ципа.
Причините при втория вид са дълбоко психологически и се дължат на погрешни команди от страна на мозъчните центрове към половите органи. Обикновено са следствие на преживени стресове в миналото или понастоящем. Тук отношение имат както тежките спомени, свързани със сексуалния опит,  така и негативните емоционални преживявания, засягащи самочувствието на жената. Вагинизъм се проявява като условен защитен рефлекс след изпитано насилие. В тази категория, освен изнасилването, място заемат агресивното и грубо поведение от страна на партньора.
Колкото и да е странно, в днешно време от вагинизъм страдат жени с висок обществен статус, които се радват на добро образование, кариера и грижлив партньор, споделят специалисти. Той се появява, когато жената няма емоционално влечение към партньора, той й се вижда непривлекателен, възможно е да се получи и вследствие на сексуални проблеми при партньора.
Битовите условия също вредят на успешните сексуални отношения.  
Вагинизмът е често срещан при момичета в самото начало на сексуалния им опит, което се дължи или на страха им от половия контакт или е в резултат от негативен първи опит.
Оплакването може да се появи и при жени след травми в тазобедрената област, които могат да обяснят появата на механична болка и е възможно да генерират психологически причини за появата на вагинизъм.
Необходима ли е професионална помощ?
Да се обърне жената към специалист сексолог, когато страда от вагинизъм, е повече от необходимо. Консултациите със специалиста ще открият корените на проблема и ще доведат до намирането на уместни начини за справяне с проблема, които да са индивидуално съобразени. Много вероятно е сексологът да поиска мнението на гинеколог за състоянието на половите органи. По време на терапията специалистът ще препоръча набор от упражнения, които целят преодоляване на вагинизма. Терапията отнема продължително време, първите й успехи могат да се забележат след 1-2 месеца редовна работа със специалиста.
“Здравна поща“, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД