Мазната риба помага срещу аритмия

Мазната риба помага срещу аритмияХората с високи нива на омега-3 мастни киселини в кръвта са с 30% по-нисък риск от нерегулиран сърдечен ритъм, сочи американско проучване.
И според предишни изследвания консумиращите редовно риба, са с по-малка опасност от състоянието, което значително увеличава риска от тромбоза, инфаркт и инсулт.
В настоящето проучване учените изследват ползите на ейкозапентаеновата (EPA), докозапентаенова (DPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Те се съдържат най-вече в мазната риба, рибеното масло.
Учените проследяват хранителния режим и здравето на 3300 възрастни. В рамките на 14 години 789 от тях развиват нередовен сърдечен пулс.  
Участниците с високи нива на омега-3 мастни киселини в началото на изследването, са с 30% по-нисък риск от развитие на аритмия по-късно в живота, в сравнение с хората, които имат по-ниски нива на мазнините.
От трите вида изследвани мастни киселини, DHA има най-големи ползи за сърцето – намалява опасността от нередовен сърдечен пулс с 23%.
Проучването не доказва, че консумацията на риба е отговорна за по-ниския риск от сърдечния проблем. Но според учените омега-3 мазнините спомагат за стабилизирането на възбудимостта на клетките на сърдечния мускул.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД