Диета срещу херпеси

Диета срещу херпесиПри чести рецидиви на херпесния вирус е необходимо да помислите как да подобрите имунната защита на организма си. Дали е възможно да се постигне само с консумиране на храни, подбрани според полезните им срещу херпесния вирус вещества, зависи доколко е отслабнал имунитетът. Подборът на подходящите храни е само една от наборa профилактични мерки за укрепване на организма срещу херпесната инфекция.
Освен продукти богати на лизин, в диетата срещу херпеса са подходящи всички хранителни продукти, които съдържат голямо количество витамин С и биофлавоноиди, витамини от група В, витамин Е, цинк, лактоферин и монолаурин. Някои от тях се налага да добавим чрез прием на комплексни хранителни добавки.
Лактоферин
Диета срещу херпеси - лактоферинТова е протеин, желязотранзитен гликопротеин, който се съдържа в различни секрети като слюнка, сълзи, съдържа се и в коластрата. Той участва в имунната защита на лигавиците на дихателната, храносмилателната и пикочо-половата система. Изследвания показват, че лактоферинът ефективно блокира навлизането на херпесния вирус в клетките и стимулира имунния отговор.
Лактоферинът може да се осигури с консумация на мляко и млечни произведения.
Витамини от групата В
Стресът играе значителна роля за изявата на херпеса. Така че, стремете се да избягвате или поне да ограничавате факторите на стрес. Това ще намали рецидивите му.
Витамините от В групата подхранват нервната система. Те имат „свойството“ да противодействат на лошите ефекти на стреса върху организма, съдействат за добър сън и позитивно мислене. Те спомагат на организма да синтезира серoтонин, хормон, който се отделя в мозъка и ни кара да се чувстваме щастливи, отпочинали и спокойни.
Тези витамини, особено В3 и В6, са от особена полза, при първа изява на херпес.
Витамините от В групата са жизнено необходими за поддържането на много функции в тялото. Те се изчерпват при честа употреба на алкохол, преяждане и продължителен стрес. По време на стрес организмът изпитва силна нужда от витамините С, В6 , В5, микроелементите цинк и магнезии.
За да се предотврати дисбалансът между различни видове витамин В (нивата на някои са взаимозависими обратнопропорционално), когато се взимат под формата на добавка, е по-добре да се предпочете комплексен препарат. Комплексът трябва да включва поне следните няколко В витамина: витамин В1 - тиамин, витамин В2 - рибофлавин, витамин В3 - ниацин, витамин В6 - пиродоксин, витамин В9 - фолиева киселина и витамин В12 – цианокобаламин.
„Здравна поща“, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД