Херния в шията е често заболяване сред футболистите

Казва д-р Стефан Шишков, неврохирург към УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович"-Стара Загора

Херния в шията е често заболяване сред футболистите, казва д-р Стефан Шишков, неврохирург към УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович"-Стара ЗагораСпондилодискогенните миелопатии и радикулопатии са най-честите заболявания на нервната система и са на второ място след простудните заболявания като причина за временна неработоспособност.
Дисковата хернията в шиен отдел на гръбначния стълб влиза в заболяванията от раздел спондилодискогенни, обяснява д-р Стефан Шишков, неврохирург към УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович"-Стара Загора. Те са свързани с увреждане на гръбначния мозък и увреждания на нервни коренчета в резултат на множество често повтарящи се микротравми или физическо напрежение. В редица случаи може да са предизвикани от аномалии в развитието на организма или варианти на типа опорно-двигателна система.
Увреждането на гръбначния мозък и на коренчетата са най-честите хирургични заболявания на гръбначния стълб в развитите страни с честота 70-80 оперативни случая на 100 000, по статистика в световен мащаб. За шиен отдел най-честите нива на увреждания са между пети-шести и шести-седми прешлен на гръбначния стълб.
Какво представлява самата дискова херния, или какво е устройството на този междупрешлен диск? Това е структура в човешкия организъм с централно пулпозно ядро, фиброзен пръстен около него и хрущялни пластинки. В следствие на хронични микротравми в ежедневието се стига до пропукване на междупрешленния диск. Ядрото напуска анатомичното си място и попада на различни места в гръбначния канал. Това води до компресия на нервната структура и болки.
Няма изградена класификация от какви травми може да се получи - както тежка физическа работа, така и обикновено натоварване могат да бъдат причина за неговата изява. Например, когато футболист работи с глава с топката, се случва да получи аксиални натоварвания по хода на гръбначния стълб. Натоварване в посока каквато и да е на гръбначния стълб - предна, задна или странична, води до нараняване на тази структура, обяснява д-р Шишков.
Напущането на ядрото (така наречените дископатии) оформят три степени на деформация на диска - бомбиране, протрузия, дискова херния. Протрузията е мигриране на централното ядро през всички структури на фиброзния пръстен. Но състоянието е обратимо - медицината разполага с методики за възвръщане на ядрото в анатомичната му позиция и заздравяване. Докато при дискова херния става цялостно нарушаване на пръстена, ядрото напуска анатомичната структура и попада в гръбначния канал. Там вече притиска гръбначния мозък или коренчета, в следствие на което се получават оплаквания от локална и радикулерна болка. Началото може да бъде остро изразяващо се с болка в зоната на засегнатото коренче , а в други случаи бавно незабелязано и постепенно изразяващо се с главоболие и световъртеж. Болките се разпространяват от шията и рамото, и достигат до дланите, придружени с изтръпване на ръката и постепенно развиващ се неврологичен дефицит. Отслабване на мускулатурата, намалена мускулна сила на даден крайник. А тежките последици са инвалидизация.
Прилага се консервативно лечение - с медикаменти, независимо от трите степени на увреда на фиброзния пръстен - бомбиране, протрузия или истинска дискова херния. Медикаментите могат да са болкоуспокояващи, нестероидни противовъзпалителни. Възможно е и локално прилагане на различни медикаменти, както и кратък курс от стероидна терапия. Добър резултат дават физиотерапията и лечебната физкултура. Спешната оперативна интервенция се прилага, когато е налице тежка неврологична симптоматика. Плановите операции се извършват при продължителна болка, продължително изтръпване на крайник по хода на нерва, прогресивно отслабване на силата на ръката, хипотрофия на мускулатурата.
Заболяването няма сезонност. Зависи от вида на трудовата дейност, от позата на тялото, и не на последно място - от вида на анатомичната конструкция. На него са податливи хора, чиято професия изисква продължително стоене в една и съща поза, шофьори, спортисти с хипернатоварване, което води до изменение в структурата на гръбначния стълб. Заболяването е строго индивидуално и не може да се каже, че е свързано само с тежки натоварвания, коментира д-р Шишков. Едни хора при едни и същи условия развиват клиника на това заболяване, други - не, допълва той.
Доказването на херния в шията става с рентгенографии, с компютърен томограф и с магнитен резонанс.
"Здравна поща", Дима ТОНЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД