Тромб във вените увеличава риска от инфаркт

Тромб във вените увеличава риска от инфарктНаличието на тромб във вените е свързано с двойно по-голям риск от инфаркт или инсулт в рамките на една година, показва изследване на датски специалисти.
Отдавна е известно, че тромбите в коронарните артерии са често срещана причина за инфаркт или инсулт. Досега обаче учените смятаха, че между венозната тромбоза и тези две състояния няма връзка.
Резултатите от изследването, обхванало 25 000 души в 20-годишен период обаче показват, че такава зависимост съществува. Специалистите не са наясно каква е точната причина, но според тях ключов фактор е затлъстяването.
Датските специалисти съобщават, че за тях връзката се е оказала изненадваща. Както е известно, инфаркт или инсулт могат да настъпят вследствие на втвърдяването на стените на артериите. Тромбите обаче не причиняват втвърдяване на вените, казва д-р Хенрик Сьоренсен от изследователския екип.
Установяването на връзката може да помогне за предотвратяването на случаи на инфаркт и инсулт, като на повече хора се предписват лекарства за намаляване на кръвните съсиреци.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД