С повишаване на надморската височина слънцето става по-агресивно

казва д-р Румяна НИКОДИМОВА, специалист дерматолог в МЦ „Здраве М”-Стара Загора

С повишаване на надморската височина слънцето става по-агресивноБезусловно слънчевата светлина е жизнено необходима за хората. UV лъчите осигуряват синтеза на витамин Д, който е важен не само за правилното формиране на костите и мускулите, но и за поддържане на здравето на сърцето, бъбреците, както и на ендокринния баланс, каза д-р Румяна Никодимова, специалист дерматолог в МЦ „Здраве М”. Слънчевата светлина стимулира отделянето на естествения антидепресант мелатонин.
Умереното облъчване с UV лъчи засилва имунитета на кожата и облекчава симптомите на много кожни болести. А загарът прави тялото красиво, допълни тя.
Не бива обаче да се забравя и обратната страна на медала. Продължителното излагане на слънце изсушава и стремително състарява кожата.
Слънцето излъчва три вида радиация (лъчи) - видима, ултравиолетова и инфрачервена. Инфрачервената и видмата са ценни, защото осигуряват светлина и топлина. Ултравиолетовите, в зависимост от дължината на вълната, се делят на: UVA лъчи, които съставляват до 90% от UV излъчването. Те проникват през епидермиса и достигат до дермата и разрушават намиращите се там колагенови влакна. По-голямата част от алергичните реакции възникват именно под въздействието на тези лъчи. UVA радиацията е почти еднакво силна през целия ден, всеки сезон и във всеки географски район между двата полюса.  Други около 10% от UV лъчите са от типа В. Те оказват най-голямо видимо влияние върху кожата. Под тяхно въздействие в клетките се изработва меланин, придаващ на кожата бронзов оттенък, а епидермисът се уплътнява, защитавайки по-дълбоките слоеве. Тези лъчи са най-силни между 10 и 14 ч., по-слаби са през зимните месеци, обясни д-р Никодимова.
Лъчите с най-къса дължина на вълната са UVС. Те не оказват върху човек забележително влияние, тъй като се поглъщат в голямата си част от озоновия слой.
В краткосрочен план реакциите на кожата към слънцето са няколко. Първата е бронзиране - естествена реакция на защита на кожата от UV лъчите. Втората е слънчево изгаряне. То свидетелства за свръхпродукция.
В дългосрочен план слънцето може да предизвика фотодерматози. Те се наричат още слънчеви алергии. Характеризират се със зачервяване, сърбеж, отичане на лицето, ръцете и краката. Друга възможност е появяването на слънчеви кафяви петна върху зоните с най-голяма изложеност. Дълготрайна реакция е и преждевременното кожно стареене върху лицето, шията, ръцете. Дългото излагане на слънце носи  риск от кожна форма на рак.
Децата са по-уязвими на вредното въздействие на слънчевите лъчи. Няколко сериозни изгаряния в детска възраст могат да удвоят вероятността от развитие на тежка форма на рак на кожата. Децата до 1 г. не трябва да се излагат директно на слънце. На деца до 3 г. слънчевите бани трябва да се провеждат до 11 ч. и след 16 ч.
UV лъчението се отразява негативно и на роговицата на очите и може да доведе до катаракта и слепота.
Проф. Брус Армстронг от Сидни предупреждава: В най-голяма опасност са хората, които рядко виждат слънце и ходят на плаж само в почивните дни и през отпуската си за кратко. Всеки човек, който постоянно и всеки ден се припича на слънце, е по-малко изложен на риск да развие рак на кожата, отколкото човек, който получава дажбата слънчеви лъчи наведнъж.
Колкото е по-високо слънцето на небето, толкова е по-голяма и UV радиацията. През лятото в Европа тази фаза е между 11 и 16 ч. С повишаване на надморската височина, слънцето става по-агресивно. Сянката предпазва от директната слънчева светлина, но не и от отразените от земята лъчи. Когато човек е навън и е изложен на слънцето, трябва да носи шапка и блуза с дълги ръкави или подходящ за типа кожа слънцезащитен продукт.
Всеки ден трябва да се използва слънцезащитен продукт и то такъв, който предпазва както от  UVA, така и от UVB радиация, каза д-р Никодимова. Продуктът трябва да е с фактор 15 или по-висок. 15 означава, че намазаната кожа изгаря 15 пъти по-бавно от ненамазаната. Кожата се намазва обилно с продукта поне половин час преди излагане на слънце.
Хората с твърде светла кожа започват да изгарят само след 5-7 мин. И почти никога не потъмняват. Светлокожите синеоки блондини са защитени малко по-добре - тяхното естествено ниво на защита е 10-20 мин. Още по-спокойно се чувстват притежателите на руси и кестеняви коси и кестеняви очи. Те хващат загар бързо, заплашва ги изгаряне едва след 20-30 мин.
След продължителен контакт със слънце кожата има особено голяма нужда от влага и прохлада. Специално за тази цел са така наречените козметични средства за след плаж и загар.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД