През лятото възпаленията на външното ухо традиционно се увеличават

Казва д-р Михаил МИХОВ, специалист УНГ

През лятото възпаленията на външното ухо традиционно се увеличават, казва д-р Михаил МИХОВ- Д-р Михов, има ли сезонност при заболяванията на ушите?
- През летните месеци възпаленията на външното ухо традиционно се увеличават. Най-честата причина е въздействието на водата в басейните върху чувствителната и нежна кожа на външния слухов проход Основното дразнене се причинява от хлора, включен в състава на повечето препарати, използвани за дезинфекция на басейните. Появява се усещане за сърбеж и дискомфорт, които принуждават хората да почистват енергично ушите. По този начин се получават множество микротравми.
Микроорганизмите проникват в дълбочина и понякога причиняват тежко възпаление, свързано с болка и намаление на слуха. Кожата на ушния канал е зачервена и инфилтрирана, като луменът може значително да се стесни, а това не позволява отоскопично изследване. Често има секрети с неприятна миризма. Възможно е подуване в задушната област и регионалните лимфни възли.
Дори при липса на възпаление на ушите, водата причинява дискомфорт при набъбване на ушната кал. В старанието ушната кал да бъде почистена, пациентите я натикват към тъпанчето и проблемът става по-сериозен. Най-добре е да се обърнат към специалист за промивка на ушите, вместо да се опитват да се справят сами.
- Гъбичните заболявания, за които често обвиняваме басейните, засягат ли ушния апарат?
- Ушната мида и външният слухов проход могат да бъдат засегнати от екзема или различни микози.Симптомите са сърбеж, а в последствие и тъпа болка. Задължително в тези случаи е диагностициране на заболяването - понякога се налага неколкократна аспирация на външния слухов проход под микроскоп и съобразено с диагнозата лечение.Използва се богат набор от антибиотични капки, антимикотични и антисептични разтвори и унгвенти. При нужда се прилагат системни антибиотици. За съжаление, не са редки случаите, в които се стига и до оперативна интервенция.Тя се прави в специализирано УНГ отделение или клиника.
„Здравна поща“, Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД