Няколко заблуди за здравето и болестите

Няколко заблуди за здравето и болеститеРазбира се - въпросите за здравето вълнуват в една или друга степен всички. Статистиката все пак сочи, че мъжете започват да обръщат внимание на това в по-късна възраст отколкото жените. Като всяка популярна тема и тази е съпътствана от много мнения, придобили популярност, въпреки че нямат нищо общо с истината. Шест от тях са:

Диетите са по-ефективни, отколкото физическата активност
В последно време все повече се говори, че диетите са по-ефективни, отколкото физическите упражнения.
Но физическата активност влияе положително на обменните процеси и помага за изгарянето на излишните калории, а това от своя страна спомага за регулирането на теглото.
В основата на диетите винаги стоя някакво ограничение на приема на хранителни вещества, които са необходими на организма. Освен това диетата дава положителни резултати, докато се спазва. След нейното прекратяване най-често се възвръща предишната телесна маса.
Ето защо е по-добре да ядем всичко, което ни се иска, и да правим редовни физически упражнения.

Бронхитът е усложнение след грипБронхитът е усложнение след грип
Прието е да се смята, че бронхитът възниква като усложнение след грип или друго остро респираторно вирусно заболяване (ОРВИ). Но бронхитът може да се предизвика не само от вирусите, но и от бактериите, които попадат в организма по различен път. При много хора това заболяване е реакция на замърсената околна среда, изгорелите газове и т.н. Често в тези случаи бронхитът се бърка с астмата.

Детето не бива да боледува
Всъщност в този смисъл детето трябва да боледува. Повечето инфекциозни заболявания при децата протичат относително леко и в резултат на това то си изработва имунитет към причинителя.
Някои „грижовни” майки дори специално оставят децата си да играят с болните им приятели, за да се Детето не бива да боледувазаразят и изкарат по-рано заушка или варицела. Разбира се, това е напълно излишно, но и не трябва да се преживява твърде много по повод на това, че детето ви се е разболяло - нека я преболедува докато е малко. С напредването на възрастта много от болестите се прекарват по-тежко.

Да се диша дълбоко е полезно
Много хора се убедени, че дълбокото вдишване ни прави по-силни и по-бодри. Ние обикновено вдишваме дълбоко преди да се решим на някакво действие, ако съжаляваме за нещо или просто сме силно емоционално ангажирани.
При това не подозираме, че в действителност по този начин нарушаваме циркулацията на кислорода в организма: нали след това дълбоко вдишване ще последва и рязко издишване. Именно затова дори в състояние на силен стрес се препоръчва да се диша равномерно и спокойно.

Трябва да се яде месо, защото то е богато на желязо
Смята се, че ако в диетата ни няма месо, в организма ще настъпи недостиг на желязо и това ще доведе за развитието на малокръвие.
Месото наистина е богато на желязо, но защо да забравяме за останалите продукти, които също съдържат много от този елемент: черен дроб, бъбреци, яйца, фасул, грах, магданоз, картофи, лук, тиква, цвекло, ябълки, круши, праскови, нар, сушени плодове. Включвайки ги в менюто си, ще задоволим напълно потребностите на организма от желязо.

Дъвката с ксилитол или карбамид е по-полезна, отколкото обикновената
Ако вярваме на рекламите, то трябва да употребяваме дъвка с ксилитол, която ще предпази зъбите ни от разрушаване. Тази дъвка наистина е способна да почиства зъбния емайл, ако не съдържа захар. И затова производителите използват заместител на захарта – ксилитол. Сам по себе си обаче той не притежава никакви лечебни свойства.
Ако се вярва на същата реклама карбамидът, който също е включен в състава на повечето дъвки вместо захар, е просто незаменим за възстановяването на киселинно-алкалния баланс. Карбамидът наистина е способен да неутрализира киселината, но за възстановяването на този необходим баланс в устната кухина, както смятат стоматолозите, съвсем не е задължително да се дъвчи дъвка с карбамид. Много по-бързо е просто да изплаквате устата с топла вода.
“Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД