Какво трябва да имаме винаги в домашната аптечка

Какво трябва да имаме винаги в домашната аптечкаЕто няколко съвета от специалисти на тема какво трябва да съдържа домашната ви аптечка.

Необходимото за инциденти и типичните "болежки" на семейството
Бинтове, марли, лепенки, спирт, памук, аналгин... Това са "дежурните" присъстващи във всяка аптечка. Ако в семейството има членове с определени състояния, се намират и други – очни капки за лещи, назален спрей, останал от последната настинка и може би спазмалгон за стомашните болки от миналия месец. Какво друго е необходимо за непредвидени ситуации?
Колкото и здравословен начин на живот да водим, инцидентите се случват... Неочаквано - затова се наричат инциденти. Сред най-честите са леки травми, порязвания, а понякога и изгаряния. Аптечката би трябвало да съдържа всичко необходимо за тях. Но ако някой получи остра алергична реакция или неочаквана сърдечна криза?
 
Подготвени в случай не неочаквана алергична реакция
В аптечката винаги трябва да има опаковка алергозан за по-леки случаи и чиста спринцовка със стерилна игла в комплект с ампула адреналин или метилпреднизолон. Ако някой алергичен, който няма представа за обременността си, бъде ужилен от пчела, алергичният шок му оставя броени минути живот преди сърдечната дейност да секне. Дали да се разчита на линейката да пристигне или е по-добре да сме подготвени? В случай, че липсват познания или увереност как да се постави инжекция, има адреналинови медикаменти и под формата на спрейове за впръскване в устата.
Остра алергична реакция може да получи и гост на вечерята ни към сервираната храна. Алергия се проявява към почти всичко - фъстъци, цитруси, ягоди...  В случая обикновена инжекция метилпреднизолон в седалищния мускул може да спаси живота.

Ах, тези сърдечни проблеми...
В случай на прекомерна горещина, физическо натоварване или рязко вдигане на кръвното, всеки е застрашен от сърдечносъдови проблеми. Блистер валидол или тинктура мента-глог-валериан може да успокои сърдечния ритъм и да намали дискомфорта. Мерски срещу високо кръвно налягане обаче трябва да се предприемат системно много преди отчетената му изява. Профилактиката се състои в разумно хранене с ограничен прием на сол, мазнини, прости въглехидрати, повече движение...

За неприятните неразположения
Към тази група спадат стомашно-чревните разстройства, които са чест проблем през летния сезон. Приемът на различни храни и напитки в горещините винаги крие неподозирани рискове. Задължително е аптечката да съдържа прахчета и сашета против диария.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД