Най-добрият подход при хранителни алергии е предпазливостта

Най-добрият подход при хранителни алергии е предпазливосттаЕдинственият начин надеждно да предотвратим симптомите на хранителните алергии е да избягваме храните, които ги предизвикват. Въпреки старателността и бдителността ни обаче, рано или късно ще се сблъскаме с алергенната храна.
Когато неминуемото се случи, подходът зависи от сериозността на алергичната реакция. Леките реакции преминават спонтанно и не изискват лекарска намеса или фармакологично лечение.
Ако симптомите предизвикват дискомфорт, може да бъде потърсен съвет от лекар или фармацевт, които ще препоръчат свободно отпускани антихистамини, които овладяват сърбежа и дразненето на лигавиците. Трябва да се подчертае, че антихистамините не могат да овладеят тежки алергични реакции.
Последните се третират със спешно инжектиране на норепинефрин (норадреналин) и незабавно настаняване в болнично заведение. Много хора, които са прекарвали тежки реакции към една или друга субстанция, носят със себе си автоинжектор в случай на спешна нужда. Устройството има спринцовка, снабдена с малка игла, чрез която инжекцията се поставя в бедрото. Ако наблюдаващият лекар предпише автоинжектор, той винаги трябва да се подменя преди изтичане на срока му на годност. Необходимо е да бъде носен навсякъде и по всяко време, като се поддържат поне по един резервен у дома и на работното място. При получаването му в аптеката пациентът трябва да получи подробни инструкции за начина на прилагане. Необходимо е и да прочете листовката непосредствено след получаването му, много преди да е възникнала нуждата от прилагането.
В процес на разработване са и експериментални терапии. Едно от потенциалните лекарства на бъдещето – омализумаб, възпрепятства свързването на антитела Е към клетъчните рецептори, което отключва имунния отговор. Предвижда се омализумаб да бъде показан за лечение на астма и хранителни алергии. Надежди се възлагат и на т.нар. орална имунотерапия, при която малки количества от алергенната храна се поставят под езика в плавно нарастващи дози. Цели се постигането на десензетизация, но засега това сa все още само експериментални терапии, неразрешени за прилагане извън контролирани лабораторни условия.
До намирането на трайно и категорично лечение за хранителните алергии, най-добрият подход си остава предпазливостта. Това означава внимателно четене на етикетите на хранителните продукти и избягването на продукти, за които не сме сигурни, че не съдържат алергени. Малки деца с хранителни алергии, особено сериозни такива, не бива да посещават детска градина, защото там менюто им едва ли може да бъде съобразено със специфичните им потребности. Ако възлагате някому грижите за детето си, задължително го запознайте с алергията му. Този човек трябва да бъде наясно с това каква храна е позволена за детето и каква не е.
„Здравна поща”, i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД