Все повече стават обеззъбените млади хора у нас

Споделят за "Здравна поща" стоматолозите Минчо и Борислав СЛАВОВИ

Стоматолозите Минчо и Борислав СЛАВОВИ: Все повече стават обеззъбените млади хора у насМинчо СЛАВОВ и синът му Борислав СЛАВОВ работят в обща стоматологична практика, която предлага всички видове дентални услуги - ортодонтски, ортопедични, козметични, лечебни, импланти... Повече информация пациентите могат да получат авансово на www.slavovidental.com
Както във всички сфери, и при денталните услуги нещата не вървят лесно. Прави се само това, което не търпи отлагане и в краен случай. Следствието е все повече обеззъбени млади хора, казва д-р Минчо Славов с безпокойство.
Според него, и информацията в интернет е "нож с две остриета" - от една страна пациентите са много по-информирани, от друга често идват в зъболекарския кабинет с избрано авансово в мрежата решение на своя проблем, което е неподходящо и дори нездравословно за тях.
Така лекуващият не само трябва да предложи качествена услуга, но и трябва да преборва възраженията на пациента.
Д-р Борислав Славов още от дете е искал да бъде зъболекар като родителите си и в нито един момент не си е представял, че ще работи нещо различно. Стоматолог е също съпругата му  Мария Недева, студентка по стоматология е и сестричката му Доника. Аз също бих препоръчал на децата си да продължат семейната традиция, но само ако имат желание и настройка за това. Професията е много тежка и за да я работиш цял живот трябва наистина да я обичаш. В същото време е добре да направиш професионален старт на базата на вече постигнатото от родителите ти, казва 27-годишният стоматолог.
На българския стоматологичен пазар се предлага качество на услугите, идентично с това в една Германия, например, убедени са Славови, които непрекъснато следят всяка новост в бранша, ходят на обучение, осигуряват на пациентите си най-модерните и добри възможности за лечение и материали. Друг е въпросът за заплащането на услугите.  Лечението на зъб с възпалена пулпа в САЩ струва $1000. В Канада $1000 (канадски). В Европа - стотици евро, а в България 100 лв. От една страна това води пациенти от други страни у нас, или пък българи, живеещи зад граница, се връщат специално за стоматологични услуги. От друга развитието на практиките и пазара е по-бавно и много по-мъчително.
Не мога да не попитам събеседниците си не се ли изкушават професионалисти като тях да работят в чужбина. За мен е късно да се боря на чужд пазар, казва Славов-баща, а за сина ми - не ми се иска... Борислав не крие, че се е замислял, има доста колеги, успели по света. Спират го няколко неща - всички, работещи като дентисти в развити страни, са доволни от стандарта си на живот, но повечето не са от качеството си на живот. Липсва им много от българската непосредственост, приятелство, отношение към света. Липсва им усещането, че са на своето място под слънцето.
И без друго България остава без лекари и стоматолози, казва Минчо Славов, който може да си позволи да остане, добре е да остане. Проблемът е, че младите ни медици са изправени пред невероятни трудности по отношение вземането на специалност. Аз на времето взех специалност 2 години след като завърших, сега като че ли умишлено държавата не им предлага шанс, а когато такъв се появи плащането е невероятно скъпо и абсолютно нерегламентирано, така че младите лекари или стоматолози дори не биха могли да изчислят авансово колко ще им струва специализацията. Това е недалновидно от страна на държавата, убеден е Славов-баща.
По отношение на страха от зъболекарския стол, двамата специалисти казват, че изцяло зависи от типа човек, от типа психика и най-вече от това как родителите са подготвяли децата си за срещата със специалиста. Не плашете децата си със зъболекаря, за да слушат, молят дентистите родителите, защото няма как плашено дете да не пристъпи в кабинета с предварителна негативна настройка. Славови имат огромен опит с деца-пациенти. Освен водените от родителите си, баща и син от години работят с децата от Дома за медико-социална грижа "Дом майка и дете". Признават, че малчуганите са сред най-трудните пациенти, но точно децата у нас в никакъв случай не бива да бъдат лишени от грижа за зъбите, защото това е част от цялостната медицинска грижа за израстване на здрави, действени и с добро самочувствие българи.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД