Да продължим напред и след раздялата

Да продължим напред и след раздялатаВъзстановяването от раздяла или развод е трудно. Важно е да знаете (и да си напомняте постоянно), че можете и ще продължите нататък. Но процесът отнема време, затова бъдете търпеливи със себе си.
Справяне с раздяла или развод
Приемете, че е нормално да имате различни чувства. Нормално е да се чувствате тъжни, гневни, изтощени, обезсърчени и объркани – и тези чувства могат да са силни. Също така може да изпитвате тревога по отношение на бъдещето. Приемете, че тези реакции ще намалеят с времето. Дори бракът да не е бил здрав, впускането в непознатото е страховито.
Дайте си почивка. Позволете си да чувствате и да функционирате на по-ниско от оптималното ниво за известен период от време. Може да не сте способни да сте толкова продуктивни в работата си или в грижите си за другите, колкото сте свикнали досега. Никой не е всемогъщ – отнема време да се излекуваш, прегрупираш и ре-енергизираш.
Не преминавайте през това сами. Споделянето на чувствата със семейство и приятели може да ви помогне да преминете през този период в живота си. Обмислете да се присъедините към група за взаимна подкрепа, където можете да разговаряте с други хора в подобна ситуация. Самоизолирането може да повиши нивото на стреса, да понижи концентрацията и да попречи на работата ви, на взаимоотношенията ви с хората и на цялостното ви здравословно състояние. Не се страхувайте да потърсите помощ навън, ако се нуждаете от нея.
Подкрепата от другите хора е критична за възстановяването след раздяла или развод. Може да се чувствате сякаш сте сами, но, ако изолирате себе си, това само ще направи този етап по-тежък за вас. Не се опитвайте да преминете през всичко сами.
Протегнете ръка към доверените си приятели и членове на семейството си. Хората, които са минали през болезнени раздели или разводи могат да са ви от особено голяма полза.
Как да преодолеете болката от раздялата или развода с помощта на другите
Прекарайте време с хора, които ви подкрепят, оценяват и ви дават енергия. Когато обмисляте към кого да се обърнете, избирайте разумно. Обградете се с хора, които са позитивни и които наистина ви изслушват. Важно е да се чувствате свободни да бъдете честни за това през какво преминавате без да се притеснявате, че може да ви съдят, критикуват или да ви казват какво да правите.
Потърсете помощ отвън, ако ви е необходима. Ако не ви идва естествено да се обърнете към другите хора около вас, обмислете дали да не се видите с консултант или да се присъедините към група за подкрепа. Най-важното нещо е да имате поне едно място, на което се чувствате комфортно да се разкриете.
- Създайте нови приятелства. Ако се чувствате сякаш сте изгубили социалната си мрежа заедно с раздялата или развода, направете усилие да срещнете нови хора. Присъединете се към някоя онлайн група или клуб по специални интереси, запишете се на курс, включете се в обществени дейности.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД