Витамини плюс лекарства - понякога комбинацията е опасна

Витамини плюс лекарства - понякога комбинацията е опаснаВитамините изпълняват жизненоважни функции, подпомагайки всеки ден милиони химически реакции в човешкото тяло. Ето защо всеки от 13-те есенциални витамина трябва да се приема ежедневно в препоръчителните дози чрез консумацията на разнообразни храни или под формата на хранителни добавки. Малцина знаят обаче, че някои витамини могат да встъпват във взаимодействия с определени лекарства и съответно да намаляват или увеличават техния ефект.

Витамин C
Витамин C е необходим не само за правилното функциониране на имунната система, но също така участва в производството на колаген - протеин в състава на кожата, съединителната тъкан и костите. Освен това притежава антиоксидантни свойства. Приемът на витамин C в разумни дози може да понижи риска от редица заболявания като исхемична болест на сърцето, инсулт, катаракта и възпаление на жлъчния мехур.
Този витамин може да взаимодейства с варфарин – широко използван антикоагулант и да намалява неговата ефективност. Затова специалистите съветват хората, приемащи Варфарин, да ограничат приема на витамин C до най-много 1 грам на ден.

Витамин Е
Витамин Е действа като антиоксидант, подобрява функцията на имунната система и прави възможно производството и функционирането на много ензими, включително отговорните за разширяването на кръвоносните съдове и подтискането на тромбоцитната агрегация.
Поради тази причина витамин Е може да увеличи действието на различни антикоагуланти, което води до повишен риск от кървене. Комбинираният прием на витамин Е с други антиоксиданти може да взаимодейства с лекарства от групата на статините, които служат за намаляване на лошия холестерол в кръвта и увеличаване на добрия холестерол.

Витамин D
Витамин D подобрява усвояването на калция в храносмилателния тракт. Това негово свойство го прави необходим за изграждането и поддържането на здрави кости и зъби. Ултравиолетовият спектър на слънчевата светлина отключва синтеза на витамин D. Добри хранителни източници са подсилените зърнени храни, млякото, сьомгата, сиренето.
Кортикостероидите могат да попречат на организма да произвежда витамин D и съответно да повишат риска от остеопороза. Някои медикаменти за отслабване също възпрепятстват абсорбцията и производството на този витамин. Фенобарбиталът води до разпадане на витамин D.

Витамин B12
Този витамин е необходим за правилното функциониране на нервната система и за изработването на червените кръвни клетки в костния мозък. Хората с повишен риск от дефицит на витамин B12 (например вегетарианците) трябва да го приемат допълнително, за да предотвратят развитието на анемия.
Витамин B12 встъпва във взаимодействия с различни медикаменти. Антибиотикът хлорамфеникол например може да потисне етап от метаболизма на витамина в червените кръвни клетки и да причини анемия. Приемът на лекарства от групата инхибитори на протонната помпа и от групата на H2-блокерите могат да възпрепятстват абсорбцията на витамин B12. Друго лекарство, което може да намали всмукването на B12 в стомашно-чревния тракт, е антидиабетичният медикамент метформин.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД