Доц. д-р Димитър ПЕТКОВ, съдов хирург: Лечението на разширените вени вече е приоритет в България

Доц. д-р Димитър ПЕТКОВ, съдов хирург: Лечението на разширените вени вече е приоритет в България- Доц. Петков, и тази година в цялата страна се провежда кампания за прегледи на пациенти с разширени вени. Защо този модел се наложи в България и се радва на толкова широка популярност?
- Популярността на тази инициатива, генерирана от Българското дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология и фирма „Сервие Медикал”, България, се дължи на факта, че в нашата страна 51% от жените и 32% от мъжете страдат от разширени вени (хронична венозна болест – ХВБ).
Това означава, че в България има нужда от работещи практически идеи, свързани с диагностиката и лечението на това съдово заболяване.
Поредната инициатива предоставя възможност на нуждаещите се да бъдат обхванати и лекувани, с цел нормализиране на качеството им на живот.

- Как се включва Вашият екип в инициативата „Националната кампания за борба с разширените вени 2013”
- Екипът на нашето Отделение по съдова хирургия и ангиология в болница "Св. Иван Рилски" е един от инициаторите и най-активните участници в кампанията от първият ден на създаването й. Тази година прегледите от нашите специалисти отново ще бъдат извършвани през месеците май и юни в няколко града на България. За жителите на Стара Загора трябва да съобщя, че всички нуждаещи се от безплатна диагностка и лечение на хроничната венозна болест ще посрещнем в МЦ „Трета поликлиника” на 10 и 11 юни, като предварителното записване ще се извършва на тел. 042/98 89 69.

- От няколко години в Стара Загора функционира първият център в България за лечение на хронични рани от съдов произход. Как оценявате неговата ефективност?
- Нашият център беше създаден по утвърдени модели на водещи европейски държави и има за цел да улесни достъпа и осигури оптимално лечение на пациентите ни. В него са въведени и се използват най-съвременните световни технологии и превръзки за лечение на хроничните рани от съдов произход. Правилно проведеното лечение дава отлични резултати, но в основата на успеха винаги са високата мотивация на пациента, компетентността на екипа, провеждащ лечението, и търпението – обикновено добрите резултати се постигат след няколко месеца. В нашият център се лекуват много ефективно болни с последните стадии на хроничната венозна болест – това са пациенти с рани на подбедриците от венозен произход, чийто единствен шанс е правилният диагностичен и лечебен подход. 
- Само преди дни се завърнахте от най-престижният конгрес в Европа за диагностика и лечение на хронични рани, проведен в Копенхаген. Какви са вашите впечатления?
- Изключително съм радостен, че се срещнах с много световно известни специалисти и обсъдихме с тях идеи и перспективи, свързани с леченито на хроничните рани. На форума можахме да видим докъде сме стигнали и това, което трябва да правим за нашите пациенти, защото те заслужават същото качество на медицинско обслужване и резултати, което има в Европа. Не мога да не изтъкна и желанието на много известни специалисти да посетят нашата страна безвъзмездно, за да помогнат за развитието на центровете ни за лечение на хронични рани. Разбира се, със задоволство трябва да отбележа, че екипът ни е на правилния път и ние ежедневно подобряваме диагностиката и лечението както на хроничните рани от съдов произход, така и на пациентите с хронична венозна болест, в съответствие с всички европейски и световни тенденции.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД