Увеличават се заболяванията от кучешка тения

Според неотдавна публикувана европейска статистика, България е на първо място на стария континент по брой заболявания от кучешка тения на глава от населението. Потърсихме за коментар хирурга доц. д-р Христо Стоянов д.м. от УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович".

Увеличават се заболяванията от кучешка тенияДори да не вярваме изцяло на подобни статистики, за мен и колегите ми е очевидно, че в последните 10-ина години заболелите от тази тежка болест се увеличават, а през 90-те години на миналия век бяхме достигнали стойности на заболеваемост от кучешка тения от 2,7 на 1000 души. България, Албания и Турция винаги са били сред страните, в които кучешката тения е разпространена, заради отглеждането на овце и кози. Не напразно в световен мащаб най-голям проблем с тази болест имат Уругвай, Аржентина, Тунис, Нова Зенландия и Австралия. В последните 10 години обаче у нас зоболяванията се увеличават не заради внезапно бурно развитие на скотовъдството, а заради несправянето на проблема с уличните кучета.
Кучетата, вълците, чакалите, лисиците са заразоносители. В техните черва се развива паразитът тения и само там може да живее. Овце, кози, коне, сърни и човекът са междинни гостоприемници. При тях същинският паразит не може да живее, но развиват ларвената форма - ехинококова киста, обясни за "Здравна поща" д-р Стоянов. Заразяването на междинния гостоприемник става, когато чрез отделителната система на кучето навън излязат яйцата на тенията. Самото животно - кожа, козина, е заразено. Заразени са също тревни площи, зеленчукови и плодови насаждения, сред които свободно се движат кучета и т.н. При игра с болно животно или при употреба на недобре измити плодове и зеленчуци, яйцата попадат в организма на човека. Теоретично се предполага, че е възможно заразяване чрез вдишване на яйцата или чрез проникването им през разранена кожа, но засега няма доказателства от практиката за това. Заболяването няма възрастови граници - жертви са както много малки деца, така и възрастни хора. Локализацията на кистите в 55% от случаите е в черния дроб, в 25% - в белия, в 6% - в мозъка, в слезка и бъбрек - 3%, но кистите могат да се срещнат навсякъде в тялото на гостоприемника. Оперирал съм ехинококови кисти, големи колкото портокал в седалищните части на човек, ехинококова киста в гърдата на мъж, в бедрото, разказва хирургът.

Един от най-тежките случаи е на малко дете с над 100 кисти в белия дроб и вътрешната повърхност на гръдната стена. Понякога са нужни 5-6 или 10 операции за оперативно лечение на полистозата, но като в случая с детето реална възможност за отстраняване на всички кисти няма. В тези случаи се провежда и химиотерапия, за съжаление без особено добри резултати до момента. Смъртността в последните години в страната от това заболяване е сведена до 0,5% от случаите, но тези 0,5% при кучешката тения са всъщност 96% от смъртността за всички, боледували от паразитози. При другите видове заболявания, дължащи се на паразити, смъртността е почти 0. За радост на екипа по коремна хирургия на УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович", за последните двадесетина години там не е допуснат смъртен случай.
Сериозен проблем при ехинококовите кисти е дългият латентен период. Докато кистата нараства симптоми няма, пациентът се чувства здрав и понякога от заразяването до диагностицирането на болеста могат да минат и 10 г., освен при случайно откриване по повод други изследвания. Едва когато ехинококовата киста започне да нарушава функциите на органа, в който е локализирана, настъпват и симптомите. Драстична клинична картина има при т.н. трети етап, когато кистата се е спукала или е предизвикала сериозни възпалителни процеси в органа. Видеодиагностиката във всичките й форми, включително ехограф, дава много добри резултати за откриване и локализиране на проблема. Правят се също паразитологично изследване и имунна диагностика.

Лечението е изцяло хирургично. Преди 300 години лечението се е изчерпвало с пункция, когато кистата е достъпна. Днес се цели пълно отстраняване на ехинококовата киста. Най-често се отстраняват двете й вътрешни обвивки, особено важна е втората, която спомага за образуването на други по-малки кисти, които пък образуват други..., а външната, твърда обвивка, предназначена да пази от разрушаване ларвата се оставя. Точно тази твърда обвивка е преграда пред възможността кучешката тения да се лекува медикаментозно - обвивката не пропуска никакви медикаменти. Когато е възможно, се отстранява и тя заедно с част от органа и това е идеалната операция. Ясно е, че ако кистата е в мозъка няма как да се приложи такава операция. Ако ехинококовата киста е до важни структури на органа, оперцията е изкуство, казва доц. д-р Стоянов.
Единствената превенция е стриктно спазване на хигиена - добро измиване на ръцете, на плодовете и зеленчуците, които консумираме, предупреждава хирургът.
"Здравна поща", Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД