Артроза в шийния отдел на гръбнака

Артроза в шийния отдел на гръбнакаДегенеративните ставни заболявания в шийния отдел на гръбнака са често срещани в клиничната практика. Дегенерацията на ставите се дължи на разрушаването на протеиновите нишки, които изграждат междуклетъчното пространство на хрущялната тъкан. При последвалото триене на костните повърхности една в друга настъпва възпаление, което стимулира прорастването на костни израстъци – шипове. Те притискат близко разположените гръбначномозъчни нерви, при което се развива слабост, изтръпване или гъдел във врата, което може да се разпространява към раменете или ръцете.
Нехирургичното лечение включва медикаментозна терапия, базирана основно на нестероидни противовъзпалителни средства, допълвана само в крайни случаи от перорални кортикостероиди. Обикновено, с цел избягване на нежеланите реакции на нестероидните лекарствени средства върху стомаха, се започва с продукти за локално приложение.
Когато ефективността им се изчерпа, се преминава към перорална терапия. Предвид продължителния прием на тези продукти е честа практика те да бъдат съчетавани с лекарства, предпазващи стомашната лигавица от увреждащото действие на противовъзпалителните продукти. Такива са инхибиторите на протонната помпа – омепрзол, пантопразол, рабепразол, Н2-рецепторните антагонисти – ранитидин, фамотидин и др. Всички те се прилагат с цел предпазване от поява на язва на стомаха по време на перорален прием на нестероидни проивовъзпалителни лекарства.
Широко разпространена заблуда е, че последните винаги трябва да бъдат приемани по време или след хранене. Истината е, че обикновените таблетки трябва да бъдат приемани след хранене, докато обвитите трябва да бъдат приемани половин час преди хранене. Обвитите таблетки не е трудно да бъдат разпознати – повечето са обвити със захар, така че са сладки. След това, фактът, че таблетките са обвити е винаги ясно и отчетливо означен на опаковката. Най-после, лекарят и фармацевтът трябва да посъветват пациента как да приема лекарствата си.
Лекарствената терапия може да бъде съчетавана с масажотерапия, топли компреси, стречинг и други помощни средства и лечения.
 Последно средство на избор от нехирургичните алтернативи са пероралните кортикостероиди. Последните могат да предотвратят достигането до напреднала ставна дегенерация, но имат голям брой сериозни лекарствени реакции и взаимодействия, поради което пациентът трябва да бъде мониториран внимателно.
 Когато консервативните подходи се окажат безрезултатни, се пристъпва към една от следните хирургични алтернативи – ламинектомия и спинална фузия.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД