Симптомите на астмата са различни

Симптомите на астмата са различниНай-честите симптоми на астмата са:кашляне, особено през нощта, хриптене, хъхрене при дишане, учестено дишане,стягане на гръдния кош, болка или усещане за напрежение в гърдите.
При всеки състоянието и пристъпите са специфични, както и всеки път да се появяват различни симптоми при един човек. Някои астматици имат продължителни периоди без оплаквания, прекъсвани периодично от влошаване на състоянието и наличие на астматични пристъпи.
Други изпитват симптомите ежедневно.Изключение са астматиците, чието състояние се влошава само при спортуване или настинка, грип или друго заболяване. По-често пристъпите са със средна тежест, продължават минути до няколко часа.По-рядко се наблюдават тежките пристъпи, които са продължителни и изискват медицинска помощ. Важно е да се разпознава тежестта на пристъпа, както и да се вземат терапевтични мерки дори при по-слабите симптоми. Това ще разреди епизодичността на астмата и ще спомогне контрола й.
Пристъпите
Има признаци, по които може да се разпознае настъпващото влошаване на състоянието на астматика. Ранното разпознаване на астматичните признаци, които се усещат преди пристъпа или в самото му начало, може да спомогне за смекчаването на астматичния пристъп и предотвратяване влошаването на астмата.
Ранните признаци:
Често кашляне, особено през нощта,лесно задъхване, учестено дишане,силно изтощаване в края на работната седмица и при спортуване, хъхрене на дробовете или кашляне при физически упражнения, усилия, усещане за умора, лесно разстройване, лошо настроение, влошаване или промяна на функциите на белите дробове, учестяване на издишванията,
наличие на гърлени секрети, симптоми, подобни на настинка и заболяване от грип или алергия – кихане, ринит, запушен нос, кашляне, възпалено гърло, главоболие,
нарушен сън.
При наличието на тези симптоми целесъобразно е дозата от назначеното лекарство да се увеличи по предписанията на лекаря и задължително постоянно да се носят съответните медикаменти. Консултацията със следящия астмата специалист е препоръчителна.
Астмата при децата
10-12 % от децата страдат от астма. По неизяснени все още причини заболеваемостта при децата непрекъснато расте. Астмата може да се появи за първи път във всяка възраст, но при децата най-често се изявява до навършването на 5 години.
Характеризира се с възпаление на бронхиалното дърво с нарастващо образуване на гъсти секрети. Хъхренето не се наблюдава при всички деца с астма. Хроничното кашляне е често срещано явление при тях, което крие риск от неразпознаване на астмата – състоянието може погрешно да се вземе за бронхит.
"Здравна поща", i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД